Naga Oh Naga


Hari pertama, bangun pagi, ke toilet. Macam perasan urine kaler merah. Ermm, perasan aku je kot.

Hari kedua, bangun pagi, ke toilet. Sekali memang sure kaler merah. Ahhh sudah! Cuak! Apsal dengan urine aku ni? Kidney aku problem ke? Jangan la penyakit dulu datang balik. Cepat-cepat tengok muka kat cermin, tak sembap pun. Cepat-cepat tekan daging betis dengan jari. Ok je, normal.

Relax... Relax... Aku kurang minum air kot. Setel mandi minum air banyak-banyak. Tak lama lepas tu rasa nak membuang. Takutnya nak pergi toilet... Huhu. Sekali tengok faeces kaler macam lain je. Ada terbaca kalau faeces warna gelap, something wrong with the colon. Sekali tengok ada biji-biji kecil. Aik? Macam biji-biji kecil pada buah naga tu???

Sah! Sah! Pewarnaan ni datang dari buah naga berisi merah yang kubeli kat Kuala Pilah haritu. Memang kalernya kuat amat pun. Tapi takkan sampai efect pada urine.

Takpe-takpe, cuba makan lagi sebijik buah naga. Kali ketiga memang sah warna itu datang dari buah naga. Semalam dan hari ini semua kembali normal. Fuh!

Hari pertama saya balun sebijik.

Hari kedua saya balun 2 bijik.

Hari ketiga saya balun sebijik.

Sebelum ni tak suka buah naga. Baru cuba belajar makan buah naga. Aritu makan sepotong dua je. Rasa sedap. Tu yang balun makan sampai 4 bijik.

Naga naga... Lu bikin gua cuak jer!

Ke aku sorang je yang mengalami masalah macam ni??? Hehe. Must check with other people too.

_______________
Masa Form 1, my kidney function wrongly. Ada darah pada urine juga ada protein yang keluar. Muka jadi sembap. Doktor juga ajar cek diri sendiri. Tekan daging betis. Kalau kawasan ditekan tu surut lama, itu tak bagus. Maksudnya banyak air tersimpan pasal buah pinggang tak proses dengan betul, ke macam mana ntah. Masa tu form 1, bukan paham sangat pun.

6 comments:

cikgu jawe said...

normal le tu dayah. org kata ia cuci buah pinggang. lg pun ko makan byk.

tu blm kalau buah naga tu warna biru, ungu, magenta.. hehe

Chekgu BaniHassim said...

weh, pi la cek pada yg pakar..bende tu dah kire abnormal laa..

kalau normal mane de kaler merah..kuran2 pun kaler teh tak bape pekat tu...

kidney prob camne ek?? adik aku pon pnh kene gak, masalah protein dlm kencing... kidney dier xleh tapis protein ke camne...

bende tu sbbkan badan dier sembap, sbb water retention etc...kene makan ubat, pastu side effect dier kuar jerawat yg byk kat muka dan belakang bdn...
huhu

cikgu jawe said...

cikgu BH >> normal le sbb makan buah naga. :) lgpun buah naga tu merah. kalau urine tu merah pekat mcm darah baru abnormal.

Ayaq masak said...

aku tak suka buah naga merah. manis sangat. lepas tu stain kat semua tempat. hahha.

hayad said...

cikgu jawe--> normal ek? so mmg bukan aku sorg la kot yg mengalami benda camni,hehe..legaaa. tp nnt aku nak tye doc gak la.

cikgu banihassim--> aha, protein kuar melaui air kencing. septtnya protein mn keluar, kan diperlukan oleh badan. ada satu banhgian dlm kidney tu yg tak berfungsi dgn betul.

sepatutnya dia tapis protein, bg tak keluar, tapi bila dia tak berfungsi, protein keluar pulak. aku lupe la ape nm part tu dlm kidney. dah lama aku tinggalkan alam BIOLOGY ni. p la tye mn2 blogger doctor, ehe....

ayaq masak--> aku br belajor2 nak suke :D sedap apeee

-Melissa Rina- said...

oOo~ now i know.. anyway mase form 1 tuh u ade nephrotic/nephritic syndrome.. lebih kurang la mcm ur friend kate, kidney ade masalah nak tapis protein dlm badan.. btw ur urine is absolutely abnormal if ade blood. And absolutely u have to see a doctor if the discolouration persist kay (><) nway sorry arr.. menyibuk je di sini. hehe

Followers