Sambal Belacanku :)


Terliur menengok sambal belacan aminbakish di fesbuk. Siap amek-amek gambo lagi sama macam aminbakish. Pada mulanya saya macam dah tiada idea menulis di blog. Tapi rasanya lepas ni saya dah ada idea. Saya akan buat entry masakan jerrr :p kerana saya bercita-cita untuk menjadi isteri yang solehah di bulan puasa ini dengan memasak tiap-tiap hari. ***Eh silap! Daku tidak berkahwin lagi. Jadi kita extend dulu cita-cita murni tersebut.

Cili merah 3 biji

Cili padi, amek 5 biji je. Cili padi ini dikutip di belakang rumah sahaja.

Letak gula, belacan, garam, dan air limau kasturi. Limau kasturi juga di ambil dari pokok belakang rumah.

Taraaa! Hasilnya.

Sambal belacan akan dicicah dengan jantung pisang rebus :)

Menu istimewa hari ini, mak buat, Pecal! Tak sabar mahu makan. Nyum nyum!

Selamat berbuka semua :)




6 comments:

mrsazi said...

Terliurnya tgk sambl belacan hang dayah..

fiza_sensei said...

nampak sodap je. jantung pisang....

lifeofaku said...

menu kampung tu ... sedap2

hayad said...

mrsazi--> dayah pun asalnya terliur tgk aminbakish punye di fesbuk. tu yg usaha buat jgk tu :p

fiza--> bkn nampak sodap je. mmg sodap pun, hahaha. ni mak aku ckp ek. biasanya mak2 kita ni tak tipu :p

lifeofaku--> yes, menu kampung jer :)

Abang Long said...

Kalaulah pecal itu boleh diposkan. Hmmm ... hehehe

hayad said...

Abang Long--> sampai2 je dah berlendir nnt, hehe

Followers