2 Ramadhan


My mood is not very good. Rasa macam tak best je.

Baru lepas ajar Kimia kat Yana, anak cikgu sekolah rendah saya dulu. Masa taraweh, dia tanya saya ajor ape, then nak datang belajo. Dia sekolah SBP. Balik cuti la sekarang.

Esok start buat kuih raya kot. Buat untuk yang dah menempah. Tahun ni macam takde mood nak buat. Kazen di UPM siap suruh buat, dia nak jualkan kat UPM. Membe-membe di KL pun ada yang offer nak jualkan. Tapi saya pulak yang macam takde mood nak buat.

Antara biskut yang saya buat jual tiap-tiap tahun tapi tahun ni saya malas nak buat. Giler rugi kan? Sabau je la den dengan perangai den ni.


Almond London ni mak dah terer buat. So saya tak amek port dah. Buat untuk yang dah menempah jer.

Tart nenas ni mak punye bisnes.



Biskut gajus ini saya tetap kena buat. Sebab orang suka tempah.




Blueberry Cheese Tart ni buat untuk makan sendiri je lah.


Tahun ni saya tak buat beria-ia sangat lah. Selain dari kekurangan mood dan keberahian untuk membuat biskut, ditambah dengan kebizian saya. Bukak sekolah ni Form 5 trial. Nak marking kertas lagi. Lepas tu nanti ada PMR. Macam kena jaga PMR jer.

Kalau panjang umur tahun depan saya mulakan semula bisnes saya ni. Mungkin akan buat lebih besar-besaran. Insya Allah...


Kalau pikir duit, memang la rugi. Tapi takpelah. Rezeki Allah beri, tetap akan ada. Amin.





16 comments:

CJ said...

ciisss.. ko dh tunjuk biskut raya, kena bagi kt aku sebekas dua. haha

disturbia said...

wah sedapnya blueberry cheese tart tuh.. my favourite tuh... :P

hayad said...

CJ--> aku bg sedulang kt ko :p

kak disturbia--> oo, fav ek? dayah suke jgk, tp kalo mkn byk2 muak jgk dibuatnya.

ina said...

cikgu dayah, kalau nk tempah blueberry cheese tar tu, x leh ke?

hayad said...

ina--> alamak, thn ni tak buat blueberry tu. tak ckp masa. ct seminggu je ni. ni ina jepun ke? nnt dayah tanya makcik, sbb makcik dayah meniaga tart ni jgk. kalo ada dayah bgtau blk ok.

hurin said...

salam...akak, lama sungguh xmenjenguk blog ni lepas pindah rumah baru. hari ni boleh masuk diary ah sbb dah buat jejak kasih :)

salam ramadhan ye akak, semoga ramadhan memberi peluang untuk kita meneroka keimanan dan ketaqwaan diri.

erm....sedap la tgk blueberry cheese tart tu. haritu buat tapi rapuh sgt la...ada x recipe yg boleh buat cm akak punya tu? :)

Acik Aminbakish said...

dayah bizi ek... kalo tak bizi nak jenjalan kat rumah, boleh ke?

tchersally said...

Dayah,

waaa tak sangka Dayah pandai buat kuih muih ni, sip berbisnez lg gitu..

ehem..kalu gi beraya d rumah kompom meriah balang kuih ye..?

fiza_sensei said...

dayah dah mula dah. wat bisness kuih raya mcm sblum2 ni. teruskan my fren. aku je xterbukak ati wat bisness ni. 1 hari aku rs kena terjun ke bidang ni gak klu nak idop senang

wasabe said...

Cik Mash, nak pergi rumah dayah contact-contact le. Nak pergi sengsorang segan.

Anonymous said...

dayah,aku nie ct .hp aku kener curi.tolong kol aku balik.aku still guner no 019 lamer lagi

Bunga Rampai said...

Salam Ramadhan :)
Semoga diberkati Allah segala amal ibadah pada bulan mulia ini.

ɯıssɐɥıuɐq nƃʞǝɥɔ said...

ye laaa...
tahun ni ko tak buat kueh byk2 ek??
tahun lepas galak kan ko buat??

takpe laa...kite tumpu pada main business kite laa...
kalau DIA nak bagi rezeki, mane2 pun ade rezeki...

hayad said...

hurin--> ooo, selamat kembali semula ke blog akak, hehehe. nk resepi? nnt la bebila free akak bg.

acik aminbakish--> kak mash, mai ms pose tak tau nak buat ape nnt, hehehe. dtg raya la tau. hehehe

tcersally--> xde jgk berbalangnye kak. jemu makan kueh sendiri. kdg2 tu beli jgk, hehehe

fiza_sensei--> wei! ko ingat aku dah kaya raya ke buat kueh raya ni. buat kecik2lan je la weh :p

kak wasabe---> meh meh, nnt dtg dgn kak mash tau kak k :)

bunga rampai--> same goes to u kak bunga rampai :)

chekgu Bh--> yer, insya allah :)

arianna adrizal said...

blueberry tu besh!
tgk je pun da tau =)

hayad said...

kak anne--> brg baik selalunya best, hehe

Followers