Antara Student dan Pekerja

Semalam balik dari rumah Cik Nurul di Serendah sudah jam 6.20 petang. Sampai stesen Sungai Buloh, tiba-tiba pengumuman berkumandang...

"Tren ini akan menghentikan perkhidmatannya di Stesen Sungai Buloh disebabkan masalah kabel elektrik putus dari Stesen Kepong ke Stesen Bandar Tasik Selatan. Para penumpang diminta turun di Stesen Sungai Buloh kerana tren ini akan kembali ke Rawang".

Ahhh sudah. Aku nak balik macam mana ni? Dalam otak pikir nak balik je ke rumah Cik Nurul semula. So esok terpaksa la saya ponteng keje. Mata saya mencari-cari mana-mana manusia yang nak ditegur. Dalam dok terkebil-kebil tu ada sorang perempuan ni (lebih kurang sebaya la jugak). Dia pun tanya macam mana nak buat. Dia nak ke Putra, nak naik bus ke Kelantan jam 9 malam. Lepas tu kami decide ambil taxi.

Pakcik taxi tu nak cas 30 hengget sorang. Mintak kurang, dia bagi 25. Kami mintak 20 seorang, tapi tak bagi jugak. Dalam dok tawar-menawar tu ada satu kapel ni datang. Diorang nak pegi KL Sentral. Nak balik Kelantan juga, keretapi pukul 8.30 malam. Akhirnya dia cas kami dua orang tadi 22 seorang , dan kapel tu 30.

Sepanjang perjalanan ke KL, pakcik tu pasang kaset Sakaratul Maut. Senyap je kami dalam taxi, hehehe. Pakcik tu hantar kapel tu dulu then perempuan yang nak ke Hentian Putra tu. Saya last. Takpelah, saya tak urgent sangat. Masa kat Jalan Kuching saya pun tunjuk la jalan nak ke rumah saya. Sembang-sembang la dengan pakcik tu.

"Keje ke belajo lagi?". Tanya dia.

Alamak, nak jawab ape ni aa? Saya selalu konfius bila ditanya soalan gini. Last2 saya jawab...

"Dah keje".

"Keje ape?"

Isk, nak bagitau ke tak ni?

"Erm, cikgu".

"Ohhh, sedap la. Ingatkan student tadi". Sambil dia bercakap soal gaji pulak.

"Ooo, lepas tu pakcik nak naikkan tambang taxi la ni?".

"Takde la, kalau student tu kita consider la sikit. Pakcik ingat kamu student tadi".

"Ooo kalau macam, lepas ni kalau saya nak naik taxi, saya nak cakap saya student je lah". Kata saya. Elok sampai depan rumah, saya pun bayar 22 sambil ucap terima kasih.




Moral of the story, jangan mengaku anda dah keje, hehehehehe.

11 comments:

disturbia said...

hehehe... lepas ni jadi student ler ek dayah...

Ina said...

teksi skrg xpakai meter ke dayah? ada skali dlu kepoh dlm tv n newspaper psl taxi kena pakai meter. bestnya la hai pakcik driver taxi kalau main charge gitu jek

hayad said...

disturbia--> tu la, nk mengaku student je memanjang pasni :D

hayad said...

Ina--> kalau taxi yang area luar dr KL tu dia tak guna meter.

nik awin said...

dayah,
kalau akak cakap akak ni student..mampoh org nak caya?

dah expired dah......tunjuk kad alumni atau kad matrik lama pun buat drebar taxi tu bg pelempang aje

DeeN said...

Maybe sebab ko bercampur gaul dgn budak2 sekolah, makanya ko memang akan nampak cam student terus menerus. Hehehehee...!

Ok la tuh, nampak cool sket. Haha!

tchersally said...

ermmm..Dayah..kalo tue bangke ghope K.Sally ni ngaku student..idak ke muntah ijo pakcik taxi tu nanti?..ahaks..

Chekgu BaniHassim said...

tu arr...
sape suh ngaku dah keje...

hehe...ko mmg gaye budak2 je...takyahla nak ngaku org tua...
haha

hayad said...

kak awin--> ala kak, akak ckp la akak sambung belajo, so student gak la statusnya tu,hehehe

deen--> agaknya la deen. tp kalo sampai umo pencen pun aku bergaul dgn budak2, takde maknenya aku nmpk cam budak2 jugak :p

tchersally--> jawapan utk kak sally sama mcm utk kak awin. cuba la cadangan dayah ni, hehehehe

chekgu BH--> oooh, aku mmg tak kan mengaku aku org tua :p

Yasz said...

aku pun same kes ngna ko la dayah..org if tny aku..sure tny, baru bis study ek(either bis kolej or worse , baru bis spm..wat the..hhaha)...tp aku slalu ckp aku dah keje..len kali ckp je la aku kat kolej lagi...amik course mass com or tesol..bis cite!=p

hayad said...

yasz--> ha, ko lg la nmpk mcm budak2. aku ni nmpk la matang sikit dr ko, kekekeke

Followers