Stress :(

Saya tak tahu kenapa. Sepanjang hari saya rasa macam bengong dan kosong. Teringat tulisan Acai...

Pernah tak korang rase satu perasaan cam hidup ni terasa kosong dan tidak bermakna..? sampai kekadang benda tu buat kita jadi pendiam dan rasa sekeliling kita tak seronok langsung..terasa yg kita ketinggalan dari semua segi berbanding org lain..dan rasa macam hidup kita ni macam tak adil utk kita.. kata orang, tu tandanya kita dah jauh dari agama, nauzubillah..

Saya sedang ada masalah. Masalah dalaman. Masalah luaran. Menyesakkan fikiran. Tapi apa-apa pun, masalah itu datang dari diri sendiri. Diri sendiri yang menganiya diri sendiri.

Tapi saya takdela sampai rasa hidup saya ini tak adil bagi saya. Cuma sekarang saya rasa saya telah menzalimi diri saya sendiri. Saya rasa stress. Setiap masalah ada penyelesaian. Saya mesti selesaikan!

Sedang saya menyemak gmail saya, terpandang emel kiriman sepupu. Doa Apabila Menghadapi Stress.

___________
Dear frens, plz advice me...






10 comments:

Mazarina said...

sy pun rs stress skang neh..rasa mcm2...skejap rs tu, skejap rasa ni...nk kata x ckp rehat, bkn.rasa dalaman memberontak..hhehee...apapun, dayah elok p buat bende yg menyukakan dayah...p tmpt2 yg menghiburkan, atau menenangkn.psikologi ni pengaruhi hdp.kalu hati suke, keje jd mudah.

hayad said...

maza--> hurm, kena kawal diri sendiri .moga stress ni akan hilang.

nUr@dDeEn said...

Tidak ada masalah yg tak dapat diselesaikan. Stress tu kan salah satu cobaan dari DIA. Moga tabah.
Psst... aku selalu gak rasa macam tuh. Ubatnya, selalu baca Quran, ubat paling mujarab.

Wallahualam!

hayad said...

nur@ddeen--> tq deen!

NuRuL said...

weh..apsal nih...citer larr kat aku..riso lak aku..huhu

wasabe said...

agaknya >> lepas tengok result budak2 mid term, rasa useless... rasa macam frust sangat... rasa macam apa yg selama ini ditabur tidak tumbuh tunasnya... rasa macam rugi jer air liur selama ini terpekik terjerit, last2 mcm gitu result budak2 ni... agaknyerlah... kalaulah betul agakkan itu... tugas kita hanya tabligh kan je... hidayah untuk ilmu itu singgah di dada budak2 tu... masih milik Allah... selain doa dan tidak putus asa menyampaikan... apa lagilah yg kita boleh buat... agaknyalah...

tq untuk doa tu.. :)

Believe in Cinta said...

wah!!!cikgu nasihatkan kita.... rupa2nya dia pun ader problem!!!!
saye tak pandai nasihat2 org nie...just bleh dgr luahan hati...
itu dah ckup!!!!

sebenarnya hidup nie klo ader aper2 problem...terapinya ader satu jer....ingat yg MAHA MENDENGAR.....

hafiz238 said...

sama lah. agak stress juga sebab exam ni.

cara nak menyelesaikan masalah...
1) Kaji punca-punca yang menyebabkan masalah tersebut
2) Kaji samada punca itu boleh diselesaikan atau mencari cara lain untuk mengelak daripada bertemu semula dengan punca kepada masalah yang dihadapi.
3) Kadangkala apabila fikiran dah tepu dan terlalu stress, adakalanya elok meluahkan segala masalah tu kepada kawan rapat. Stress akan berkurangan jika ia dapat dikongsi dengan orang lain, walaupun belum tentu akan berjumpa cara nak menyelesaikan masalah tu. You can send me an email if no one else would like to listen to your problem [seelok-eloknya selepas saya dah habis exam yer]

ni hanya cadangan secara umum sahaja.

hayad said...

nurul--> ada msalah sikit...tgk lah mcm mana.

kak wasabe--> bukan sbb students...huhu

believe in cinta--> TQ

hafiz238--> awak tgh exam. tak baik diganggu :) thanx for those advices. really appreciate it!

Believe in Cinta said...

wah! x sangka cikgu terasa...
maaf jika coretan ini menggangu ruang hidup!...
x-tually, sy mmg suka tanda seruan!...x kesah..aper2 perasaan pun!!!

mungkin dah tersampuk dgn abg kita yg suka guna tanda seruan dlm msg!!!!!

sory bebyk!!! : )

Followers