58 - 25 = 33

Semalam ada meeting guru kali ke yang berapa ntah? Banyak sangat meeting dah rasanya. Pengetua edarkan borang pemilihan umur pencen. Saya pilih 58. Berdebar juga masa nak tanda.

Alamak, lupe nak call abah. Saya nak tanya abah. Saya tak reti nak buat keputusan. Tapi dalam borang saya dah tick 58. Malamnya baru call abah.

"Helo mak! Abah mana? Panggil sat. Pastu suh abah kol balik tau." Langkah-langkah penjimatan kredit :D

"Abah mandi".

Sembang dengan mak. Mak kata mak pilih 58. Abah pun 58. Pastu letak telefon. Tak lama lepas tu abah call. Abah pun terangkan itu ini begitu begini. Ok, set! 58!

Macam mana la agaknya saya bila umur 58 yer? Jika panjang umur dapatlah merasa jadi rakyat Malaysia warga emas, haha. Semoga umur panjang dan dapat menabur jasa dengan ikhlas.



__________
Cikgu Nurul dan Cikgu Jawe pun pilih 58. So marilah kita berblog sampai usia 58, harharhar!




16 comments:

ad3ck said...

selamat bersara ehehehe. ku tak buat lagi plan utk umur 58 tuh huhuhu. ape laa yang akan jadik.

Dandelion said...

wah dh promote kuih raya nmpk nyer dayah. lawa kuih ko buat ye. mmg berbakat betul. mak kiter next year 52 tahun. dia kata nk pencen dah next year. dah xlarattt nak ngaja/keje = pening-kepala-dengan-hal-sekolah hehehe. xtau ler jd ke tak. nway gud luck dayah for d next 33 years ahead! :D

mazudi said...

Aku pilih 56, tapi rasa macam nak tukar 58 laa pulak. Sempat lagi kan.

Yanie said...

dayah....wah2 maju nyer ko punya blog...aku gak yg tak update2 blog..lame dah kat setahun rasanya... kasilah kat aku resipi yer...

Fuad said...

Wah..sungguh berpandangan jauh. :-)

hayad said...

ad3ck--> aku pun tak buat lg weh!

dandelion--> dayah letak je 58 tp lom tentu nk pencen 58. buatnya 56 dah tak larat, benti je la awal :p

mazudi--> sempat...sempat..g tye kerani cpt!

yanie--> ko nak resepi? no wayyy!!! :D hik hik

fuad--> tak jauh pun :p

Great Teacher BaniHassim said...

Keikhlasan, komited, dedikasi...
Itu yg penting kan???
Hopefully masih sihat dan bertenaga tatkala umur menjangkau 58 kan??
:D

Mazarina said...

sy pun tick 58...hhehe....kalo berkhidmat lbh drpd 35 taun, PK kata dpt pencen sepenuh gaji..tul ke?kira punye kira kalo tick 58, br 34 taun berkhidmat...ceh x sampai pun...x per la...

k-riey said...

apsal sume amik 58 ni..
best sangat ke keje lame2?
lagi best lepak ngan cucu cikgu.
sambil makan durian ngan rambutan layan cucu kan best. hehehe

arianna adrizal said...

pencen awal. biau anak2 pulak yg keje. hehehe.

ah tok said...

Berblog takde limitasi usia. Rasanya lah... Sebab ada juga blogger usia 60 tahun.

kakluna said...

56,58...beza 2 thn je...mcm x de beza..lain la kalo 56 ke 66 :P

kalo kita dh decide 58..insyaAllah otak kita akan set utk sihat sampai umo itu..

tp kalo decide 56, otak kita akan set hanya larat takat tu saja..

hayad said...

GT bani hashim--> insya allah sihat :)

mazarina--> yg abah dayah lak ckp dpt pencen 70% dari gaji :D

k-riey--> lek la k-riey, cuti2 sek leh men ngan cucu gak ape :p

kak anne--> tak leh harapkan anak2 sgt,kekeke

ah tok--> ye btul tu

kak luna--> aah kan, xde beza pun 56 ngan 58. so watpe nk pening2 pikir yg mn satu nak tick.

faisal said...

waaa, sekarang mmg bleh pilih camtu hayad ek? bagus2..sbb kekadang umur 58 tahunpun masih kuat lagi..ermm, acai kalau bleh dah nak rehat2 time umur 50 tahun tu,hehe..sbb ada perancangan kerja sendiri dalam umur 40an ataupun sblm tu..:) nak pusing2 satu dunia or naik motor besar ngan org umh pusing keliling mesia,hehehe..:)

CikguZue said...

saya pun pilih 58. ntah sampai ke tidak ke usia itu. namun kita merancang, dan kita harapkan kita dpt melaksana tugas mendidik dgn baik insya-Allah. yg menentukan Dia jua.

hayad said...

faisal--> aah btul tu acai, kalo boleh mmg nak bersara awal. 58 tu atas ketas je. kita sendiri yg tentukan masa depan kita, ye tak? :)

cikguzue--> yer, insya allah :)

Followers