Best Giler!


Entry cikgu jawe baru-baru ni ada bagi tips untuk elak writer's block. Salah satunya me'review' buku.

Tapi saya ni tak reti nak buat sinopsis buku. So tak dapek la nak cerita sinopsis buku ni. Tapi kalau peminat Ramlee Awang Mursyid (RAM) mesti akan suka giler cerita ni.

Adoi la, saya rindu giler rasanya pada Laksamana Sunan, watak dalam novel ni. Novel ni memang la dongeng semata, tapi dalamnya bukan semua dogengan. Banyak fakta-fakta betul juga. RAM juga menyertakan rujukan beliau di muka akhir novel-novel beliau ini.

Lepas baca novel ni rasa macam nak pi belajaq silat pulak. Hehehe. Dulu penah belajo Taekwondo, tapi sampai tali pinggang Kuning II je. Apa barang Kuning II. Huhuhu.





__________
Tadi siang kena bawa budak pompuan lawan badminton. Sorang tu dapat masuk semi final. Jangan la saya kena bawak lagi hari Jumaat ni. Bukan takde semangat kesukanan, tapi hari Jumaat ada kelas Kimia dengan budak-budak Form 5. Sayang wooo nak tinggal kelas Form 5 ni. Takut silibus tak habis. Hohoho.

11 comments:

@yue said...

dayah saya rasa mcm dh komen yg ada entry tulis..."Nak landing di katil dulu. Novel Ramlee Awang Mursyid tu memanggil-manggil untuk dihabiskan"...

siap tnya buku apa tgh baca..yg terbarukah? tp komen tu xde rupanya!!cis²!

sbb saya pn minat kat RAM...semua koleksinya ada..kecuali yg 1st & 2nd kalo x silap...*wink*

hayad said...

@yue--> ye ke? sama la kita, peminat RAM, hehehe.

tgh tunggu novel baru RAM ni. Kata dia tajuk Mikhail. kita tunggu je la :D

Alex Lacey said...

akak tengah dok baca buku trilogy dia tu yg pasal orang mcm beruk tu...baru baca buku pertama hehehehe...sesungguhnya, memang seronok kan? Lain sikit dari yg lain sbb tak banyak jiwang-jiwang...sukaaa....

hayad said...

alex lacey--> ooo, yg tu dayah tak pnh baca plak. nnt leh la try cari. mmg best pun kan? psl takde jiwang cinta karat sumer2 tu, hehe

khairnaj said...

Novel RAM memang best. Hijab sang pencinta tu dulu sy beli waktu hari pertama dikeluarkan. punya ler excited walaupun takde duit waktu tu. sanggup tak makan tapi asal dapat beli novel tu dah rasa syukur.

waktu duduk kat hostel waktu form six dulu ada sorg junior memang RAM kipas susah mati. suma novel RAM dia ada. mula dari ADAM sampai ler sekarang semua ada. Trilogo Tumbiro lagi best...

Kdg kalau lepak dengan junior tu mula ler perasan diri masing-masing watak dalam novel2 RAM . Ryu-watanabe.

kak dayah cari ler BF macam sunan tu. memang meletop ar..!!!

@yue said...

ye ye dayah..Mikhail tjuknya!
kita tunggguuuuuuuuuuu!

actly, koleksi myWanWan=hubby..sbb dia lah yg introduce saya dgn RAM ni..see, lelaki susah oh nk bca novel,dia x main la novel jiwang karat tuh..

khairnaj<--err...cm susah je nk dpt bf cm Sunan tuh..hihi...saya dpt hubby yg minat kat Sunan pun jadik lah..kah²

hayad said...

khairnaj--> tu la, ada tak lelaki yang macam Laksamana Sunan. Kalo ada nak pi pinang neh, haha

@yue--> waaa, best la hubby pun minat RAM. At least dia takde la mengata biler kita tgh asyik baca novel tu, hehe

snm said...

cikgu!
saya suka sgt RAM..kbykan novel dia saya beli dan baca dan2 tu gak :p

hayad said...

snm--> hehehe, ramai juga peminat RAM ni di alam blog ni yer :) yeah! trskan menyokong RAM!

Azhar Ahmad said...

Saya lagi lah gilernya... sampai hantor email kat RAM duluk... ---> http://azharahmad.com/?p=535#comments

hayad said...

waaa, lg sorg geng giler RAM. Best! best! hehehe

Followers