Pabila Chef_Tak_Diva Bercerita

Saya telah mendapat request dari molekul zwitterion untuk mendapat resepi moist chocolate cake. Sebelum itu kepada zwitterion suka saya mengingatkan kalau resepi ni tidak jadi, itu salah anda sendiri,ekekeke.

KEK COKLAT

Bahan A

250 gm tepung gandum (ayak le dulu)
250 gm marjerin @ mentega
250 gm gula castor
6 biji telur
1/2 sudu besar backing powder (ayak sekali dgn tepung)

Bahan B

75 gm koko powder
125 ml air sejuk (dalam peti ais tu)
50 gm gula castor

Cara:
  1. Pukul marjerin dengan gula sampai kembang semangkuk.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil pukul lagi sampai kembang jugak.
  3. Masuk tepung + baking powder (sedikit demi sedikit).
  4. Bancuh bahan B, then campurkan dalam bahan A.
Bakar pada suhu 160 degree sampai la kek itu masak, yakni pabila dicucuk lidi, lidi itu bersih. Ada lekat sket2 tu kira halal la,hehe. Biasanya masa yang diambil untuk masak ni ikut bekas yang diguna. Kita aplikasikan semula pengetahuan kimia kita. Lagi besar luas permukaan maka lagi cepat dia masak, kan kan kan kak zwitt? ;) Kalo bekas bulat saya tu ambil masa lebih satu jam juga pasal bekasnya kecil, adunan jadi tinggi.

Image Hosted by ImageShack.us

Sekian saja resepi kek coklat moist dari Chef-yang-tak-berapa-Diva. Oh, ya! Saya biasanya guna mentega dan bukan marjerin. Tapi menurut yang saya baca, marjerin akan membuatkan kek kita itu sedikit moist. Resepi ni ambil dari kenalan semasa kursus. Dia guna marjerin, kata dia memang moist.

To kak zwitt, selamat mencoba :) Nak lagi sodap, buatlah toppingnya sekali ;)

Ok, tuan-tuan, puan-puan, kakak-kakak, adik-adik sekalian, kita ke resepi yang seterusnya iaitu Kek Keju yang direquest oleh nayzera dan nur@addeen.

KEK KEJU

Bahan untuk base :

120 gm biskut marie atau pun oreo(krim oreo tu buang)
50 gm butter
1 sudu besar madu (golden syrup pun boleh juga)
1 sudu besar susu sejat (kalau tak bubuh pun takpe, tidak memberi sebarang kesan sampingan)

Cara:

Hancurkan biskut dalam plastik (saya ketuk-ketuk guna lesung batu).
Cairkan butter, madu dan susu tadi tu atas api lebih kurang seminit.
Kemudian campurkan campuran butter-madu-susu tu dalam biskut. Gaul rata. Pastu press dalam acuan kek.

Bahan untuk kek :

500 gm cream cheese (saya guna PHILLADELPHIA)
100 gm gula castor
2 biji telur
1 penutup vanilla extract

Cara :
  1. Potong-potongkan cream cheese into pieces (spy sng nak beat nanti)
  2. Pukul gula dengan cheese sampai cheese lembut. Pastu masukkan vanilla.
  3. Masukkan telur dan pukul lagi sampai sebati.
  4. Bila adunan dah sebati asingkan dalam 3 sudu besar ke dalam mangkuk lain (ini untuk buat bentuk marble kat atas kek).
  5. Yang selebihnya tu tuang dalam acuan yang ada base biskut tadi tu.
  6. Adunan 3 sudu tadi tu campur sedikit dgn koko powder. Lepas tu pipingkan atas adunan dalam acuan tadi. Then ambil lidi or garfu lorek-lorekkan jadi bentuk macam marble.
Image Hosted by ImageShack.us
Rupa marble yang sepatutnya la, but mine you can refer to the previous entry Jubli Emas,ehe

Sebenarnya ikut kreativiti la, kalau tak nak buat corak marble tu pun ok, janji boleh makan sudahh :p

Resepi kek keju marble ni diambil dari chetam. Mekasih chetam ;)

Eh,saya lupa mahu bagitahu cara membakarnya. Kek keju ni dibakar pada suhu 160 degree juga. Tapi caranya lain sket. Letak acuan adunan tu dalam dulang yang berisi air. Pastu biarkan oven meneruskan aktiviti pembakarannya.

Kepada yang request selamat mencuba dan semoga berjaya...

5 comments:

achik said...

huhu boleh la try kalau rajin ni... ;p

13may said...

achik...masak byk sikit...aku nak rasa sama:D

nUr@dDeEn said...

achik, aku pun nak sama. jgn bagi 13may banyak sangat, karang semua dia bedal hehehe.

anyway, makasih Dayah. nak buat tu tunggu raya kot hua hua hua...

amok said...

isk..kena exercise setahun nih nak burn calory mkn kek2 nieh! hehe

'nAYZEra' said...

thanx ye dayah..tak sabar nak buat ni..tapi kena tunggu balik umah dulu,kat hostel takleh masak..huhuhu

Followers