Haiiiyaaaa!!!

Suatu malam Uncle Teh datang rumah, menghantar pesanan mak.

“Eh, kamu tak posting lagi ker?”. Tanya Uncle Teh pada saya.

“Belum lagi la..jadi penganggur lagi,hehe”.

“Penganggur terhormat la kamu”.

Dalam dok sembang-sembang mak tanya, “Hei Teh, tahun ni tahun ape ar?”

“Tahun ni….tahun babi,”haha.

“Ha? Tahun babi? Alamak, orang lahir tahun babi la uncle Teh”.Kata saya.

“Kamu lahir tahun babi? Haiiiyaaaa!!! Tarak ong”.

“Tarak ong ker? Tu pasal tak dapat-dapat posting lagi ni kot,hahaha”.

Uncle Teh gelak aje. Uncle Teh ni nama aje keturunan cina tapi tak pandai bercakap, menulis dan membaca tulisan cina. Dah tu pulak, tiap kali bulan ramadhan dia puasa penuh siap dengan puasa enam sekali dia buat. Bila abah tanya bila mahu masuk Islam dia senyum-senyum aje.

Hurm.. Sudahlah lahir tahun babi, tahun ni pulak tahun babi. Sadis..sadis. Oh, saya bukanlah percaya dengan tahun cina itu. Saja buat lawak bodoh ;p

23 comments:

13may said...

aku tahun kambing...patut la takut ngan air:p

Sikenit Comel-AminBakish said...

13may... huh! hahaha :D

dayah, ada je peluang, tinggal cepat atau lambat. junior akak yang setahun setengah menanti baru dapat sarawak.. sabar ye.. :)

kak nieys said...

eh.. akak tahun kuda.. tapi tak kuat lari pun! Kalau berdengus kuat macam kuda ada la kot.. Muahahhaaa... :D

p.s: takpe. tahun cina je babi.. bukan kena babi.. kalau terkena, satu kerja pulak kena samak!

Fuad said...

Tak sesuai untuk tontonan umum dayah. Kena tukar jadik khinzir.. hahak ;-)

Lek2.. nnti dapat tu.. Insya Allah. Dayah x try ngajar tuisyen sementara ni?

Jeff said...

ituuu olangg pelempuan aaaa kalau lambat dapat kelija sikit sikit talak apa .. tapi kalau lelaki lambat dapat kelija .. haiyaaaaaa manyakk suwehh lo .. (terbayangkan Uncle Tan cakap cam ni)

Ayaq masak said...

Huhu orang bukan Islam rajin je buat benda2 tuh padahal orang Islam sendiri puasa pun ngelat. Isk...

Saya lahir tahun Arnab! Cuddly and lovable! Ngehngehngeh.

hayad said...

13may--> Laa..ko thn kambing? Mst malas mandi mcm adik aku, dia thn kambing, liat giler nak mandi wooo

sikenit--> setahun setgh????????????? takmo la gitu...uwaaaaaaaaaa!!!!

kak nieys--> Tak ligat lari tapi mungkin ligat menulis,hehe

fuad--> mmg tgh ngajor tusyen pun :D

jeff--> olang pelempuan pun mesti mau kija lorrr....Kalo tidak sapa mau beli itu mekap2 maaa :p

ayaq masak--> Eceh, bangga la tu thn arnab?? haha

MerapuMan said...

aku lahir pada tahun mak aku bersalikan aku.
ha..ha..
:)

winterbride said...

ada kena mengena ke?? win pun lahir tahun kambing.. tapi takdelah tak suke mandi.. cuma la ni Johor dok hujan dah dua hari, jadi sejukkkkkkkkkkkkkk giler.. so.. malaslah mandi.. sejuk...

tuan tanah said...

Kamu... 12 ke 24 tahun ni?

Hihi :)

shunjike7 said...

saya tahun lembu...badan pon besar macam lembu...nasib baik saya tak suka makan rumput macam lembu...

hayad said...

merapuman--> oooo, baru aku tahu,haha

winterbride--> ntah la, tapi adik saya mmg pemalas nak mandi,hik hik

tuan tanah--> 12 tauunnn!! ;)

shunjike--> hAha...tapi mst suke makan sayur

chieffy said...

eh...betul ka dayah..alamak...habih la kalu tahun ni kita tak ong...apa la nasib kita lahir tahun baby ni...huhu;p

Iman Mawaddah said...

Kaum Tiong Hua cukup percaya pada ong tak ongnya tahun lahir. Tapi sambut gak Chinese New Year bile kena tang tahun yang tak ong.

Apa2 pun kagum dengan Uncle Teh..boleh pula puasa ya hehe pelik2. Macam mana dia baca niat ek?

Salam kenal. "Melompat" dari blog Indera.

zwitterion said...

sabar dayah..tunggu, nnt dipanggil la tu.
oo, thn ni tahun babi ye..hehe

hayad said...

chieffy-->tak tau la aku cify oi, tahun baby ek? sedap gak tu dari babi ,haha

iman mawaddah--> salam kenal juga :)

zwitterion--> yer, sabo2..ngeeee

kingbinjai said...

ha ha

Mazudi said...

Salam Dayah.

Esok esok posting jugak tu.

Kalau tahun anjing, uncle Teh cakap apa eek?

kakLuna said...

akak pun tahun kambing..tapi x suka makan daging kambing...

hayad said...

kingbinjai--> kamu gelak aku ya?

mazudi--> tahun anjing? uncle teh tak ckp apa :p

kakluna--> uish, ingatkan tak suka mandi td..ekekeke

Sunan_Jati said...

wah thn babi ka? aiseh.. takper ... buat mcm ner.. redha jerla kan. heheheh!

amok said...

me tahun naga... tapi x penah makan naga.

hayad said...

sunan_jati--> byk la ko punyer redho :p

amok--> watpe mkn naga, tak wujud zmn skang.Mkn la buah naga ;)

Followers