Takde Tajuk

Semalam saya ke pekan, nak beli pau. Elok je saya nak panggil makcik jual pau tu, tetiba sorang makcik yang datang dari arah depan ckp, "Eh, dik.. tu duit jatuh tu!". Baru saya teringat saya ade selit tiga keping not 50 dalam purse, bila bukak terus jatuh duit tu, saya lupa yang saya selit je duit tu. Trs je bukak purse, sure la jatuh duit tu.

Kami pun cari-cari duit tu. Makcik tu kata saya tersepak duit tu masa duit tu jatuh atas lantai. Cari-cari tak jumpe, berderau gak darah. Pasal duit tu duit mak saya. Mati la! Cari punye cari rupa-rupanya duit tu masuk bawah meja dapur pau. Nasib baik jumpe dan nasib baik makcik tu nampak duit saya jatuh. Syukur sangat2! Kalo takde sape yang nampak duit saya tu jatuh...burn gitu je lah, dan kalo ade orang jumpa, itu rezki dia lah...

Kadang-kadang pertolongan Allah pada kita tu disalurkan melalui orang lain. Cam tu jugak kita, kalo ade rezki lebih tu bukan untuk kita semuanya. Kena bagi jugak kat orang lain. Teringat pesanan seorang sahabat yg tulis dalam blognya, kalo datang orang hulur tangan mintak duit, kena bagi tau! :)

22 comments:

PB said...

Salam..

kak pb pun pernah menjalani rawatan resdung ni secara tradisional.Tapi tak der la cucuk cucuk gitu. Cuma pakcik tu masukan cecair kedlm lubang hidung. Memang pedih. Memang rasa nak nangis. Lepas tu keluar segala mak neka cecair. sekarang ni kalau org upah 500 hinggit pun kak pb tak sanggup nak buat. sakit baget...

Taiping..besh nyer..lama dah tak pergi. Dulu tinggal kat sana 2 tahun lebih sebab belajar...

hayad said...

pb,
err...yg saya ni pun bkn cucuk2 hidung, yg sy maksudkan tu masukkan cecair dlm hidung gak la. Mmg sakit kan? bg duit pn xnak wat dah,hehe

ooo...lm gak dok taiping tu ;)

ad3ck said...

sebbaik makcik tuh yang nampak..klu mat remp-it atau peragut (atau lain2 penyangak), mesti dier senyap jer, pastuh amek biler orang da takder..;p

akirasuri said...

eheh~
hamdallah..nasiblah makcik tu nampakkan dayah....hormat kat makcik yang jujur tu...susah nak jumpa orang macam tu kat dunia ni...

Fuad said...

Nasib baik jumpa.. :) Betol2..kadang2 apa yang kita dpt tu tak semestinya hak kita. Kata orang..makanan dalam mulut pon boleh keluar..

hayad said...

ad3ck,
nm lg penyangak ad3ck, nmpk duit mst dikebasnya

akirasuri,
tu la..mkcik tu muncul mmg untuk membantu aku ;0

fuad,
aah, btol2!

faridfadhly said...

kalau makcik tu diam.
pastu die amek duit tuh.
rezeki die x?

hayad said...

faridfadhly,
ya..mungkin rezki dia. Klu dia tak tahu nk plgkan kt sp, rezki dia la. Tp klu dia nmpk tp tak bg tahu sy, itu dia tanggung sendiri,haha. mungkin kehilangan duit tu kifarah atas dosa2 kita,kan?

fiqroorganisma said...

dayah, duet tu die soh bagi kat aku tu =p

Sikenit Comel-AminBakish said...

masih ada rezeki tu...

eh dah pegi treatment tu ke. knp tak cakap datang, akak lupa la nak bagi cd kat wasabe. susah nak jumpa time sekolah.. tapi dah burn dah.. :) sabar ya menanti..

hayad said...

fiq,
ko kan dh keje, ptt aku mintak duit kt ko,haha

sikenit Comel-AminBakish,
dayah mai ptg kul, kak mash kan kt sek. Xpe, bila2 pn leh cd tu :D

amanitium said...

datang orang hulur tangan mintak duit, kena bagi tau!

nak duit! (sambil hulur tangan)

hayad said...

aman,
ampeh la ko..maksud aku peminta sedekah la. Kalo mcm ko sj2 tetiba mntak duit watpe bg,haha

chieffy said...

banyak pulak duit hang weh!!haha...sejak bila pulak hang ni suka makan pau...sejak tak boleh makan laksa la ni kan...haha..ok gak!!pau ganti ngan laksa...!!!sedap laksa...dayah!!!haha...(hidung aku gatal lagi la)...sini laksa semangkuk RM3..kalu aku nak makan..aku tak makan la nasik utk lunch...tunggu ja kul 3 baru leh makan...sobsob:(...sedih wehhh!!!!

hayad said...

chieffy,
tu duit mak aku la weh. Duit nk beli brg wat kueh. Aku suke la mkn pau, tp pau makcik kt kuala kangsor tu jer.Dia wt sedapp woo ;)

ehh? bleh plak hg komen ek? hehe

Mazudi said...

Abis ada belanja makcik tu sebijik pau dak? Ada cakap terima kasih eek?
hihi. Sib baik.

hayad said...

mazudi,
ala, x banjer pun..sy panic ms tu..huhu

faisal said...

awak, lenkali ati2 tau bwk duit tu...:) sy penah jumpe not rm100 3 keping terlipat kat tepi jln...masa tu ngah betulkan motor pancit...

tapi dah bagi kat masjid sume...rase tak selamat je nak pakai duit camtu..hehhee

wasabe said...

dayah >> pau mak cik kat kuala kangsar? Area mana kedainya nak gak rasa pau sedap tu sebelum posa ni...

hayad said...

faisal,
wahhhh!! byk tu jumpa 300, klu gelap ati sure dh gelap mat,hehhe

wasabe,
ala..kt mn ek nk kata. kedai tu dulu tapak gerai2 buah zmn kuala lama2 dulu, juga tapak dewan dinding kayu kaler putih dlu tu...can u recognise it? :D

wasabe said...

ha tau tau. Sebelah kedai apek juai terompah kayu kan? hehehe

hayad said...

wasabe,
yap!! tepat sekali, anda bijak,hehe

Followers