Perebutan


Semalam saya dapat tahu Kak Y naik namanya untuk attend Bengkel Menanda Kertas Kimia di jabatan. Saya tengok surat yang PK 1 bagi tulis nama dia pulak. Lepas tu saya jadi pelik. Saya tanya Kak S [ketua panitia].


"Bukan ke saya yang patut pegi? Aritu katakan saya yang diberi pegi?"

Kak S kata memang nama saya. Tapi dia pun tak tau macam mana boleh tuka. Lepas tu Nora pun kata dia ingat, mula-mula dulu nama saya yang kena pergi.

Lepas tu saya dengan gaya bergurau pun buat konon-konon tak puas hati kat Kak Y. Saya cakap kat Kak Y, nanti kita jumpe PK 1 bagitau kita nak pegi 2 orang. Tapi tadi saya MC, tak datang sekolah, tak sehat badan. Tak dapat la menyetelkan hal tersebut.

Semalam Kak Y hantar sms kata, "dayah g la bengkel tu".

Tengah hari tadi saya pun telefon Kak Y. Dia kata pergi je la bengkel tu. Tapi datang sekolah dulu sebab bengkel tu start pukul 10. Saya pulak kata, takpe ke saya pegi? Kak Y marah dayah ke? Dia cakap, memang dah marah pun. Malas nak berbolak-balik, saya pun cakap, ok.

Aduiyai. Macam mana nih. Saya call Ida, membe dari sekolah di Bangsar. Dia pulak kata, "sekolah aku takde sorang pun nak pegi, so aku terpaksa pegi. Yang sekolah hang pulak berebut-rebut nak pegi, hahaha".

Anda mesti bersedia untuk merampas sesuatu pekerjaan yang pada asalnya milik orang lain.

Hmmm, quote tu saya dapat daripada cerita jepun yang panjang giler tu. Cerita Oshin. Masa tu Oshin tak sanggup nak ambil alih kerja yang dibuat oleh orang yang lebih senior. Masa tu boss dia nak naikkan pangkat dia. Tapi dia rasa bersalah sebab potong orang yang lebih senior.



Boleh tak saya nak guna pakai quote jepun tu dalam kes ni? hahaha.







2 comments:

arikbaek said...

hahaha we share the same situation. i was in the that situation by the time the boss offered me a promotion. but in the same time the person who in the position will be "turun pangkat" if i accept the promotion..
the things that makes me in the dilemma is that person is the person who interviewed me and recommended me when i was applying a place in the company..
the end of the issue is i decline the promotion and stay as who i am now :D

hayad said...

gunakan saja quote dr citer jepun tu :p

Followers