Cerita Hari Ini

Hari ni balik lambat dari sekolah. Abes kelas terus meng'stapler' kertas soalan. Sampai umah dah pukul 4.

Kupas buah mangga, buat nescafe, bukak nasi bungkus, makan-makan sambil nonton tivi. Tiba-tiba henpon bunyi.

Aaa??? Sekolah tepon??? Ala, jangan la suh aku datang sekolah. Ada keje lagi ke yang aku tak selesai?

"Heloooo...???". Jawab dengan nada konpius.

"Hidayah! Saya En.Kamarul. Awak kat mana?"

"Saya kat rumah". Dup dap dup dap jantungku.

"OOooo, takpe-takpe. Saya nak bagitau ni. Awak kena bla bla bla... 12-17 bla bla bla... wakil bla bla bla..."

"Oooo...hrmmm... Ok! Hmmm.. hmmmm.. Ic... Ok! Oraitttttttttttttt!!!!! Tengkiu!"

Panggilan tamat.

"Yes!!! Yeaaahaaaaaaaa! Kak esha! Kak esha!". Cepat-cepat panggil kakak sebilik saya yang juga sesekolah dengan saya.

"Ha, menda?"

"Akhirnya! Dapat gi kursus! hehehe".

"Kat mana?"

"Kat Melaka".

Hehohehoheho. Yea yea! Pegi kursus! Dah lama tunggu wooo. Dari awal tahun tunggu panggilan. Tak kesah la kursus apa pun. Janji kursus, hik hik! Nasib baik minggu saya akan berkursus tu minggu exam. So P&P saya tak terjejas la walaupun saya takde seminggu. Nasib baik juga kena kursus masa minggu exam pasal jaga exam lagi bosan. Dah la tak boleh duduk-duduk. Kena berjalan je dalam kelas tu. Nasib baik lutut masih kuat, hehehe.

Nampaknya kena cepat-cepat selesaikan apa-apa yang patut diselesaikan kat sekolah tu sebelum saya "bercuti-cuti malaysia" :)

Oh ya! Esok saya ambil cuti rehat. Punya la payah nak amek cuti rehat. Boss tanya kenapa nak cuti. Saya jawab urusan keluarga. Boss tanya lagi urusan apa. Saya jawab kena bagi tau ke? Boss kata kena la. Saya pun jawab la urusan tanah pusaka. Saya kena tandatangan sebagai pewaris. Ok, buat surat, lampirkan sekali dengan surat cuti. Saya ikut cakap boss.

Hak hak hak! Mana ada urusan tanah pusaka. Tipu sunatttt :p Ye la, dah payah sangat nak mohon cuti. Padahal cuti rehat saya tak berusik lagi. Demam pun saya datang sekolah tau! Kalau saya cakap betul sebab kenapa saya nak cuti mau kena sembur saya nanti, hehehe :D

Eh, korang jangan report kat boss saya tau! Kita kan kawan-kawan. Kawan kena tolong kawan :p

17 comments:

hafiz238 said...

semoga boss tak baca blog ini :)

baguslah dapat pergi kursus time exam. dan jangan lupa claim banyak2 nanti yer .

ad3ck said...

jgn lupe belikan ku sebenir eh nnt. ku tunggu tau! ;p.

en_me said...

kursus kat melaka jer.. ehehe

k-riey said...

kursus..
kite sebagai pelajar pun suke.
sebab biase bile kursus duk kat hotel tempat best, makan pun best.. hehehe
tak gitu cikgu?

NuRuL said...

ala..jelesnya aku..jelesnya!!!!
nak pergi kursus jugak..weh..kursus apa sampai seminggu nih?

cikgu jawe said...

ko pergi kursus kawen ke dayah?

kt sekolah aku kan, kalau ambik cuti rehat, boss tak tanya apa pun. dia sain aje. sbb bagi dia cuti rehat hak cikgu. bakpe nak tanya lebih2?.

aku pula kalau boring jaga exam.. hehe.. bukak laptop kt kelas. hehe.. baca blog kawan2, balas mesej, baca harakahdaily, baca sukan,. baca paper online, tempah tiket air asia... huhu

alaaa... jgn le boss aku tau nih. wahahhaaa+!!

Mazarina said...

citer psl kursus ni, sy tengah kursus 3 hari...kursus ke 2 taun nih...huuhuhu..

memang aaa, sesetgh boss payah nak bg cuti rehat...taun lepas, sy x penah amik cuti rehat...sekali tu sy nak blk awal raya kat semenanjung, mtk cuti la...first time wooo, nak blk jauh..huhuhu..dia x kasik..sy kata x penah amik cuti rehat, ni sekali jer...x boleh katanya.sakit hati sungguh...sampai jd isu besar kat sek...gb tu memang perangai teruk!

cikgu2 pakat kesian..sorg ustaz tu tlg tanyakan kat pejabat pelajaran kapit, kes sy...org pejabat bg...wahahha..sy habaq kat gb org pejabat bagi...padahal sy x jumpe pun, org tolong tanyakan...gb hangin sungguh,tpaksa bg gak..padan muka dia! tp gb baru skang ni ok..berhati perut...

tak kesian ke kita org2 jauh ni?hehhe

arsaili said...

salam..meh no tel sekolah..saya gi tau pengetua..ahaks

hayad said...

HAFIZ238--> tak leh claim hafiz psl pegi naik bus yg disediakan jabatan.

ad3ck--> mls aku nk bg sebenier kt ko :p

en_me--> tak kesah.asalkan kursus :D

k-riey--> btul2. dpt tdo hotel, rehat2, mkn2 :D

nurul--> kursus ape? tungguuuuuuu..nnt aku bgtau :P

cikgu jawe--> perghh...berani giler bkk laptop ms tgh jg exam. psl cuti tu, aku pun heran. dah hak kita, bg je la. lain la kalo dah abeh 7 ari tu nak amek ct rehat lg. yg tu takpe la kalo tak bg.

mazarina--> sama kes dgn boss kita la neh. mcm la kita mntak dia bayar kalo kita amek cuti. boss2 ni mmg kerek,hahaha

arsaili--> watpe amek no tepon sek. amek no tepon saya la,hak hak :p

CikguZue said...

Selamat berkursus dan berkurus...hehe...gurau jekkk...

arianna adrizal said...

bestnye g melaka! ikotttttt... ;p

k-riey said...

ooo.. jangan report kat boss yea..
ni boss datang tak yah report2.
siap laa hang kat skolah nanti boss denda bdiri atas stage time asembly.. muahaha

boss tumpang laptop kriey, gune login dia.
kriey la yang report kat boss ni.

hehehe

k-riey said...

ooo.. jangan report kat boss yea..
ni boss datang tak yah report2.
siap laa hang kat skolah nanti boss denda bdiri atas stage time asembly.. muahaha

boss tumpang laptop kriey, gune login dia.
kriey la yang report kat boss ni.

hehehe

izinni said...

apasal laaa aku dah lama tak tinggal jejak kat umah ko ni dayah. heheheh

kursus best sebab dapat makan dan ngelat.

nUr@dDeEn said...

HaHaHa... otak kita punya tipu sunat neh sama la. Aku dulu pon penah tipu boss aku gak.

Boss: Nak cuti kenape?
Aku: Er.. saya nak balik kg.
Boss: Nak balik kg.. ada apa?
AKu: [isk..byk cekadak la plak]. Err.. pasal urusan famili.
Boss: Nape? [cepat2 nyampuk]
Aku: [EEiii.. nyampahnya]. Nak balik sign dokumen pembahagian tanah pusaka.
Boss: Oooo....!!
Aku: [padan muka. Kan dah kene chong ngan aku. byk songeh sgt!]

Huh! Walhal urusan tu dr tahun lepas dah bereh. Tp nasib aku baik la, mujur boss aku tak syak apa2. Ya la, Kedah kan jumaat cuti. Mana pejabat tanah bukak. Hahahaaa..!!

nUr@dDeEn said...

Pergh!!
Baru perasan.
Komen aku leh buat satu entri la.
Hahahahaaaa!!
Sowey la Dayah!
~V~

Kasawari said...

rasanya boss tak tau kot blog ni. he he

amboi.. tipu pun ada sunat ker.. he he.. nasib sunat takder tipu.. he he

Followers