Aktiviti Hujung Minggu

"Kamu pegi ke tak?"

"Pegi la. Dah bank in duit dah pun. Abeh dah tau duit orang. Dah pokai dah ni".

"Haha. Nanti mak ganti le balik..".

"Oraittt!! Ganti separuh,hehe".

Haha, saja je. Tak sanggup pulak saya nak ambil duit mak. Saya kan anak yang baik. Buwekkkk! Muntoh ijo seketika. Saja je gatai cakap suruh mak ganti balik.

Sebenarnya saya pergi Bengkel Frozen Food anjuran Majalah Anis. Pergi menuntut ilmu dengan Chef Faizal. Tempat yang sama dengan Bengkel Kek, di Intekma Resort, Shah Alam.

Image Hosted by ImageShack.us


Dapat belajar 6 jenis resepi yang boleh di'frozen'kan. Karipap, samosa, spring roll, donut, pizza dan roti canai. Ala, sekarang frozen food kan memang femes. Laris di pasaran.

Image Hosted by ImageShack.us

Acara masak memasak inti-inti.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Masa buat adunan pizza

Image Hosted by ImageShack.us

Saya dah reti buat karipap! yea! Tapi guna acu la,kekeke...

Image Hosted by ImageShack.us

Dan juga dah pandai buat samosa! yeehuu!

Image Hosted by ImageShack.us

And also spring roll. Yang ni paling kacang je. Gulung saja. Kalau tak reti juga tu samting wrong la pada tangan.

Image Hosted by ImageShack.us

Pizza ni dah biasa sangat. Chef ni bagi sikit benor mozarella cheese. Kalau kat rumah, setambun ku bubuh.

Image Hosted by ImageShack.us

Yeahhh..paling best adalah buat roti canai. Susah woo nak tebar. Tiba-tiba teringat dialog Apek dalam filem senario. "Ko bayangkan... bla bla bla...".
Memang susah la! Saya serender! :p

Image Hosted by ImageShack.us

Dan ini group saya. 2 darinya rakan group masa bengkel kek.

Image Hosted by ImageShack.us

Lastly bergambar untuk masuk majalah. Rupa-rupanya ada keluar dalam Anis bulan ni bengkel kek hari tu. Mana nak nampak, bawah benor. Cenonet plak tu gambonye! Sabau je la.


19 comments:

arianna adrizal said...

amboii.. ajar akak sket. bley kita buat bisnes.. ;D

Iman Mawaddah said...

Alahai..saya dah lama teringin nak join bengkel2 macam ni. Tapi belum berkesempatan lagi.

hayad said...

kak anne--> boleh2! jom cari pasaran.ujung2 minggu kita wat.btul ke nk wat ni??hehe

kak iman--> minat jgk ke? kalo tau leh ajak p sm2.xpe2, nnt ada lg.kita p sm2 :)

ruru said...

rajin le kamu ni dayah..
cikgu ngajo lagi..nnt jadi cikgu masak plak..hehehe
tuko opsyen la..amik ERT :p

Dandelion said...

Bestnyer Dayah masuk kelas masak2! Tingin la nak masuk juga nnt. Tp ntah bila. Dayah ni mmg rajin n active betul ek. Ada je aktiviti2 dia nk buat :)

achik said...

bestnya.. teringinnya nak join.. ;)

fiq said...

bestnye teringin nak makan.

hayad said...

ruru--> tuko opsyen tu takmo la,hehehe

Ina--> ina msk la aktiviti2 msk memsk kt jepun nun ha ;) lg besh kot

achik--> jom!!!

fiq--> tempah la kt aku kalo ko tingin nak makan

eisraa said...

salam singgah.
doakan moga pintu hati saya terbuka untuk berminat dalam bab2 masak ni eh. kalau dah ada minat nanti saya belajar dengan kamu saja. =)

[SyazwaniBintuAdnan] said...

salam k.dayah.
1st time dropping by here.
hehe :D

emm, akk p eh bengkel frozen foon CFN tu?
best nyeee, bile lah wani dpt p ehhh..
minat sgt..
nk tambah skill laa..
isk3..

so, bleh la akk bukak bisnes nti eh? eheh :D

nUr@dDeEn said...

Wah, ko nih memang rajinlah Dayah. Wa tabek springggg sama lu lah. Er.. lapo plak aku tgk samosa tuh. Inti apo samosa ko tuh, Dayah?

hayad said...

eisraa--> kalo pintu hati tak bukak, cuba bukak tingkap dia plak,huahuahua

syazwani--> bukak bisnes? blom msnya lg :D

nur@ddeen--> brape Newton bacaan spring ko tu?haha. samosa tu inti daging.

jeff said...

uiiih lapar nyaaaaaaaa ...

mazudi said...

hayad... dah banyak dah ilmu masak masak awak ni. Nanti bukak kedai makan online eek. Boleh aku order dari sini.

Pa'chik said...

yang itu roti canai ke? nampak cam plastik la pun...

ekekeke...
mujur tak masuk coklat ke.. milo ke...

ekekekekke...

hayad said...

jeff--> p la mkn kalo lapar

mazudi--> boleh, doa2kan la :D

pa'chik--> pa'chik dengki sebenornya tu.pasai dia tak reti tebar roti canai :p

13may said...

waaa...bila nak buleh merasa nih???

heheh

ad3ck said...

ini rupenye keje ko di waktu wiken ye. ;p.

chieffy said...

dayah..dayah..ni la namanya dayah...

Followers