Dua Bukit

AMARAN!!!

Karangan saya kali ini adalah karangan berdasarkan gambar. Panjangnya melebihi 90 marhalah. Harap bersabar me'loading'. Terima Kasih.

Pada hari Sabtu yang lalu, saya dan sepupu saya serta kawan sepupu saya telah pergi ke Bukit Merah. Kami ke Bukit Merah menaiki kereta. Kami sampai di Bukit Merah pada jam 12 tengah hari. Kami seronok berada di Bukit Merah. Kami terasa seperti ingin menjadi kanak-kanak semula. <--- ini contoh pendahuluan yang amat baik. dapat 3 markah!
Image Hosted by ImageShack.us


Destinasi pertama adalah pergi ke Pulau Orang Utan.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Di pulau ni ada 22 ekor Orang Utan. Seronok jugak pergi pulau ni. Yang tak bestnya tak dapat pegang Orang Utan ni. Kalau di Zoo Melaka, boleh peluk-peluk lagi masa ambil gambar. Baru best.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Ni semua anak-anak lagi. Baru 2,3 tahun. Yang tua-tua mak bapak diorang semua dok dalam semak-semak. Gambar bawah ni pulak Mike namanya. The King of Orang Utan. Kalau Mike ni mati baru la akan ada King yang lain pula. Nak jadi King kena beradu kekuatan dulu. Tak perlu pilihanraya ok.

Image Hosted by ImageShack.us


Baby Orang Utan dijaga macam baby manusia juga. Yang lahir tak cukup bulan kena letak dalam incubator. Orang Utan kurang pandai jaga anak sendiri. Tu pasal Orang Utan makin pupus. Dengan itu baby2 yang baru lahir tu akan dijaga oleh doktor-doktor haiwan dan teamnya. Beri susu botol, pakai pampers, duduk dalam buaian, semua macam baby manusia. 98% DNA Orang Utan is similar to human. Tumbesaran babynya pun sama macam manusia. Merangkak, berjalan, isap jari pun macam manusia. Tak percaya? Percayalah! :p

Image Hosted by ImageShack.us


Orang Utan pun ada gigi 32 batang. Skeletal Anatomy of Orang Utan pun sama macam manusia. Pelvic girdle, radius ulna, tulang femur semua tu sama macam manusia. Cuma dari segi saiz dan bentuknya la sedikit berbeza.

Image Hosted by ImageShack.us


Eh, dah dah la pasal Orang. Ah Kak tak larat dah nak elaborate pasal Orang Utan. Hangpa pun ntah-ntah lagi mahir bab-bab Orang Utan ni,hehe.

Lepas pergi Pulau Orang Utan, kami pergi masuk Ecopark pulak. Mini zoo la kiranya.

Image Hosted by ImageShack.us


Dalam ecopark ni ada macam-macam haiwan kecuali hewan-hewan yang besor-besor macam gajah, harimau, singa, zirafah, unta dan lain-lain. Kalau nak tengok yang tu hangpa pi zoo negara naaa... Dalam ni ada haiwan-haiwan yang comel-comel dan kecil-kecil. Yang boleh dibuat pet.

Image Hosted by ImageShack.us


Ha! Menatang ni memang amat sesuai dibuat pet! :D Kalau dah banyak tu leh kayo kito!!! Bawah ni pulak binturong nama dia. Siang tido, malam berjaga. Macam nak peluk je binturong ni. Mesti syiok!

Image Hosted by ImageShack.us


Tikus belanda ni pun geram kutengok. Rasa nak bawak balik sekor. Tapi payah betul nak tangkap.

Image Hosted by ImageShack.us


Kami sempat tengok animal show oleh burung kakak tua, memerang dan kera.

Image Hosted by ImageShack.us


Lastly, kami naik Sky Cycle. Seriau jugak naik benda alah ni. Kayuh dengan tangan. Tengok la landasan Sky Cycle ni. Benda ni ala-ala monorel la. Tapi sendiri kena kayuh dengan tangan.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Disebabkan saya duduk belakang, jadi saya relax ajelah, tanpa perlu kena kayuh. Tugas saya? Snap-snap gambo :)

Tibalah masa untuk balik. Ini entah kali yang ke berapa saya pergi ke Bukit Merah. Tapi setiap kali pergi, seronoknya tetap lain-lain.

Image Hosted by ImageShack.us


Rancangan akan datang mahu datang lagi ke Bukit Merah dan menginap di sini pula ;)

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

"Bye-bye Bukit Merah", kata Gadis Tiang.

Malamnya kami menginap di Cititel Hotel. Duduk free je :D Kita kena pandai mengambil peluang. Ini namanya budget holiday, ehe.

View from room 1516

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Lepas sarapan pagi, kami check out. Nak pergi bukit yang kedua pula. Bukit Benderaaa! Tapi malang menimpa kami. Tiket ketapi naik ke atas dah habis. Yang ada pukul 3.15 petang dan ke atas. Kami pun beli la tiket 3.15 petang. Lambat lagi wooo. Jam baru pukul 12 tengah hari. Ok lah, kita ronggeng2 ke Kebun Bunga dulu.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ini pokok Cannon namanya. Agaknya camera saya ni namanya diambil dari nama pokok ni kot. Buahnya macam buah kelapa pulak.

Image Hosted by ImageShack.us


Ini pula bunga pokok Cannon. Lawa :)

Image Hosted by ImageShack.us


Kera-kera di Kebun Bunga ni semuanya memang hampeh. Suka curi makanan. Dari dia ragut kat tangan saya, better saya letak aje rojak di tangan atas tong sampah. Makan dengan rakus pulak tu. Tak beretika lansung. Berbeza sungguh dengan Orang Utan di Bukit Merah :p Agaknya DNA kera jauh berbeza dengan manusia kot, haha.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Dua jam melepakkan diri di Kebun Bunga. Tak pusing habis pun. Jalan-jalan area bawah je. Padahal kat atas-atas lagi lawa viewnya. Jam 3.00 petang kami sampai kat stesen keretapi Bukit Bendera. Jam 3.30 kami dapat naik ketapi :) 4 tahun dok USM tak pegi2 Bukit Bendera. Last pergi masa Ting.4, haha, teruk betul.

Lets enjoy the pics :) Tak larat nak cerita dah.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ok lah, dah penat dok atas. Jom kita turun lah pakcik driver! Ni kalau orang tak ramai ni, mau ku tanya segala punat-punat yang banyak ni kat pakcik driver ni. Semangat inkuiri sentiasa tebal kann.. :p

Image Hosted by ImageShack.us


Pukul 7 petang kami ke Pasar Chowrosta. Tak sah kalau datang Penang tak pergi beli jeruk.

Image Hosted by ImageShack.us

On da way ke Chow Rosta

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ok lah. Terima kasih kerana sabar me'loading' :D Esok kena balik KL la pulak. Saya guru bertugas untuk paper SPM sesi petang. Paper Bahasa Cina pulak tu. Student 5 orang je. Sabo je la...


18 comments:

Acik Aminbakish said...

Kena potong markahlah dayah, cerita terlompat-lompat masuk cerita ke Penang tetiba... hihi :D

eh, rindu Bukit Larut ke sampai tershashul menulis Bukit Bendera, Bukit Larut :D

Oit, balik KL pula ke... alahai..

kakLuna said...

dayah,dayah...akak pun ada je kat kebun bunga tu kul 12 tuh....mmg takde jodoh kite berjumpe..ye

Pa'chik said...

dua bukit..hak hak...
bikin orang jadik padi masak... ekekeke...

err... aku tak baca.. banyak beno gambar...

hayad said...

aminbakish--> ehe, tu la, kesalahan tu dah diperbetulkan :D

kak luna--> itu la psl.awat la tak tingat nk msg ek?

pa'chik--> padi masak mende plak pa'chik??? ckp bior teranggggg!!! :p

Anonymous said...

Alaaa Dayah bestnyerrr Bukit Merah tu!!! Bukit Bendera pun tak penah sampai lagi. Yang paling best nak solat ke nak makan ke nak g toilet takyah pk pape. Sangatlah mudah. Aish bila la nak cuti2 Malaysia plak nih. Best2! :)

Ina

hayad said...

Ina--> dayah plak nak cuti2 jepun. bila la tercapai neh,hehe

Nana CS said...

aku penah g gak dulu..
yg x besh nye pic aku xde sekeping pun, sbb aku yg kena amik pic masa tu

mencik!

Alex Lacey said...

amboi cikgu niii...mentang2la cuti sekolah, berjalan sakan dia ek?

kelakar la pulak baca sesat kat KB tuh hahahaha....ooops, tak baik gelakkan orang...lenkali tepon si pa'chik tu awal2, tanya jalan...

bestnyer jeruk....

Ayaq masak said...

Markah karangan untuk bahagian isi saya tolak 59 markah sebab tidak menggunakan bahasa baku. Sungguh penat saya menyunting karangan ini.

Untuk bahagian penutup pula tiada markah kerana tidak mengikut format.

Akhir kata, macam mana bleh duduk cititel free?????????

faisal said...

slm cik hayad, bestnye gi bercutiiiii!!! lamanya tak bercuti jalan2 camtu,huhu...teringat masa wat family day kat bukit merah tu, tapi mmg agak panasla kat sana,hehe..tak pernah naik bukit bendera even dah byk kali gi penang sana...:(

hayad said...

nana cs--> hahaha, sp suh ko amek gambo je :p

alex lacey--> sesat di KB psl KB xde signbod yg lengkap. eee geram! :p

ayaq masak--> hamboiii, byk nye ko tolak. dah tu bp tinggal markah aku? ni hangin niiii!!

faisal--> sy pun br g bkt bendera tu awak :D

hayad said...

eh lupe aku nk jwb soklan hang ayaq masak. kazen aku tu ada dinner opis dia mlm sabtu tu. so kami dok pree je la otel tu :D

sherrina said...

bestnya, tak penah gi Bukit Merah lagi. Mahal tak nak belanja holiday di sana?

fiq said...

seronok nye kamu ye.

achik said...

wah.. sakan!!! giler byk gambar.. x abis loading semua pun.. ;p

oh2 mula2 ku baca Bukit Mewah.. adehh!!

hayad said...

sherrina--> kalo nk pegi pulau org utan, msk ecopark, naik skycycle tu rm22.

mandi pulak lain harga. tak ingat la pulak. kalo nak tdo situ pun boleh. tp tak tau la harga. tak survey pulak,ehe. ssb pergi ni pun ondaspot! kebetulan nak ke penang, so singgah je la :)

fiq--> sonok la jgk

achik--> bukit mewah wujud ka achik?

akirasuri said...

beshnya hang pi cuti-cuti..
hish kejelesan :((

amin said...

Asslmualaikum cikgu,
saya tersangat la suka gambaq (banner) ayam melintas parit tu...kalau boleh sy nak mintak la gambaq tu dr cikgu....tu pun kalu boley la....timaseh cikgu

Followers