Sejibik Ker?

Dalam dunia ada 7 orang yang muka serupa, betul kan? Tapi saya tak pernah pun jumpa orang yang muka serupa dengan saya. Tapi tak nak jumpa lah, takut saya terkejut. Pernah sekali bapa saudara saya bawa anak kecilnya ke rumah saya, usia lebih kurang 3 tahun, dah boleh jalan kedek2. Anak dengan isteri keduanya selepas isteri pertama meninggal. Itu first time dia bawak anaknya tu ke rumah saya.

Dah lama-lama tu, tetiba abah kata," Cuba tgk muka dia ni betul2, macam muka kamu masa kecik2. Macam ni la kamu masa kecik dulu. Warna kulit sama, mata bulat pun sama". Mak pun mengiakannya. Lepas tengok betul2 terus saya jadi ngeri,haha! Tak tahu pasal ape. Budak kecik tu datang nak main-main dengan saya pun, saya layan acuh tak acuh je ;p

Tapi setakat nih dah ade 2 orang yang tegur saya, kata muka saya serupa dgn si polan dan si polan. Yang pertama masa saya form 4, pegi kursus kepimpinan. Ade budak pompuan bangsa benggali tegur, katanya muka saya sama macam bakal kakak ipar dia. Sebijik katanya. Haha!

Yang kedua pulak masa pergi kursus pengurusan jenazah kat U saya. Sambil dok khusyuk dengar ustazah ajor2 tu, saya terperasan ade sorang minah ni dok usha2 saya. Apsal budak nih? Muka aku ade samting ke?

"Ct! Muka aku ade ape2 tak?", tanya saya kat sahabat saya siti.
"Takde apa2 pun?"
"Tudung...tudung elok cun tak?"
"Cun ler!"

Aik? pehal la minah tu. Sambil usha tu dia ajak gak membe sebelah dia dok usha aku. Isk! Then masa time rehat, dia datang kat saya.

"Awak ni orang kedah ker? Ada kakak tak?"
"Bukan orang kedah, takde kakak pun"
"Muka sebijik macam kawan akak, tu yang tanya, ingatkan kot adik dia ker". Sambil membe dia pun mengia-iakan dgn bersungguh-sungguh jer ghopenya.
"OOO...sejibik sangat ker?"
"A'ah, sebijik jugak la".

So, dah dua orang la ade muka serupa macam saya,hehe. TETAPI, bukan manusia je ada muka serupa, kucing pun ade. Menjenguk-jenguk blog faiz, tgk2 dia posting gambo kuceng dia. Paling mengujakan bila tgk sekor kucing dia sebijik macam kucing saya.

Ni kucing faiz, Mawi namanya. Sian Mawi,hehe

Ni plak kucing saya Si Bulat. Ada iras2 serupa kan mukanya? Tompok itam atas kepala dgn badan sama, ekor pun sama itam



Macam2 aksi Bulat ni kalo tido

Bulat tido tak ingat dunia

21 comments:

fiqroorganisma said...

oloh..comel nye kucing2 tuh.ummm~

amanitium said...

nasib baik akak tu kata macam muka member dia. kalau dia kata macam muka jenazah lagi haru. haha.

ad3ck said...

orang penah panggil aku Ariel Peterpan.

Haha~!

tapi betul. tak tipu.

btw, kucen ko tuh macam lebey kurang samer jer dengan kebanyakkan kucen yg aku nampak..;p

jap, neh kucen yg da mati tu eh?

hayad said...

fiq--> hehe,mst ar comel..mcm aku jugak,wakaka!

aman--> ampeh la ko! tp aku nyaris2 disuruh jd model jenazah..huhu

ad3ck--> Ariel Peterpan? ala..tk ensem ah,kekekeke ;p

weh, tak sm ar..kuceng mn ade yg sm...manusia pn gtu, hanya orang2 terpilih yg mengenali kuceng je yg tau ;)

PB said...

Last sekali org tegur ttg iras muka kak pb dengan sedaranya ialah ahad lepas.
Masuk yg ni, dah tak terkira ramainya yang seiras dgn kak pb.

sekali tu, teringin jugaklah nak tengok...

faridfadhly said...

orang ckp muka aku sama cam brad pitt.

sekian terima kasih.

chieffy said...

muka hang sama ngan mak hang...hahaa...sungguhh!!!

hayad said...

kak pb-->wah, dh lbh 7 org ke kak pb?

farid--> wakakaka, nak tergolek aku gelak,aku tgk frenster xde pun ghope brad pitt. sungguh menipu org yg ckp mcm tu ;p

chieffy--> erk! ye ker? Mak aku pun x ngaku muke aku serupa cm dia, sian kt aku..kan kan? huhu

Fuad said...

Masalahnya kan...masa kat skolah dulu ada membe ckp muka aku serupa dgn 2 orang.. Kata lah si A ngan si B.. Tapi apsal plak A ngan B tak iras. Tapi derang 2 tu seiras ngan aku.. Pening2... Ngarut sume tuh.heh..

arianna adrizal said...

akak da lali dengar benda mcmtu. selalu sgt kena. pergilah kemana saja pasti ayat "mcm biasa tgk la.." or "mcm kenal la.." berkumandang :P

kadang2 kalau mood baik, akak sakat org tu blk. "a'ah, agaknya awk penah tgk sy kat tv". hehe!

tp smpai skrg akak tatau rupa akak sama ngn sape :D

hayad said...

fuad-->haha, ajaib tu

kak anne--> orait la tu..muka familiar ;)

ad3ck said...

sambung.

orang penah panggil aku Ariel Peterpan, tak semestinyer muker aku macam Ariel Peterpan..

ngehehe.

hayad said...

ad3ck--> aku tgk muka ko kt frenster mcm muka chinese yg pnh menipu aku seh..isk! grm aku kt chinese tuh. Ko jgn lak nipu2,haha :p

akirasuri said...

oh comelnya si bulat...saya suka kucing...orang kata kalau orang yang suka kucing ni penyayang orangnya...oh penyayangnya kita ya dayah..ha ha ha

NuRuL said...

ececeh..ada persamaan mawi ngan bulat eh..:P aku suka tgk kucing..tapi aku tak suka bela kucing..fobia sebab masa kecik dulu aku penah di cakar kucing sampai kena ke klinik..sadis tul..huhu

ad3ck said...

tolong jangan lepas geram itu kat aku.dan tolong jangan cakap ciner pekong tuh ialah pelanduk 2 seruper ku.

ngehehe.

jap. kucing tuh namer mawi. klu si bulat tuh tukar namer jadi "ina" ok ker?

ngehehe.

hayad said...

akirasuri--> aha, kita mmg penyanyang ;p

nurul--> takpe, ko bela rimau la nurul :p

ad3ck--> mn ade lpskan grm kt ko,hehe. Kucing aku si Bulat tu jantan la...mn leh nm ina.Kang jd pondan lak kucing aku tuh

kemat said...

hehe..suka tengok gambar kucing..manja lak kucing tu

hayad said...

kemat--> ooo..ko suke kucing gak ek?

Faiz said...

sampai sini rupernya gambar kucing aku!!!

hayad said...

faiz--> uiks?? ko marah ker?

Followers