Extreme Camp '09 (Extreme kah?)


Ok lah, nak cerita pengalaman pergi camping kat Janda Baik walaupun cerita ni hampir basi dah. Walaupun namanya camping, budak-budak je tido khemah. Cikgu tido kat chalet. Nak tengok chalet cikgu tido?



Ni chalet kitorang. Satu chalet ni untuk 3 orang. Tapi kitorang masuk 4 orang. Nak buat macam mana, dah tak cukup chalet. Chalet di bawah pohon buluh, di tepi sungai pulak tu. Memang masa tido dengar air mengalir jer. Terapi alam tuh!


Kitorang bercamping di Zaini Guest House, Lot 491 Kg Hulu Lurah, Kg Janda Baik. Ni la 1st time saya datang Janda Baik. Memang dari dulu teringin sangat nak pergi. Tapi memang rasa lain la dok kat kampung Janda Baik ni. Tak sangka, susur keluar dari highway ni rupa-rupanya ada kampung. Rasa macam duduk kampung zaman purba pun ada. Ala-ala cerita pendekar dulu-dulu tu. Yang selalu dilakonkan oleh Raja Azura, Rusdi Ramli dulu tuuu, hehehe.


Di Zaini Guest House ni disediakan dapur untuk masak, pinggan, garfu, sudu, pisau sume la. Kiranya segala apparatus dah disediakan. Material untuk masak je la bawak sendiri.

Sekolah nak jimat budget, jadi kami guru-guru kena masak untuk students. Saya? tak masak sangat. Tolong-tolong gitu-gitu je. Plus tolong posing :p Cikgu lelaki yang banyak masak dan amat pandai masak. Hehehe.

Yang saya tolong, bagikan makanan pada pelajar. Cikgu N*sr*n kata saya sesuai jadi pencatu makanan untuk mangsa-mangsa kebuluran di Afrika, hehehe.

Kat sini ada instructor untuk aktiviti flying fox dan segala mak nenek fox tu. So budak-budak diserahkan pada instructor je la. Cikgu-cikgu tak perlu campur. Tapi cikgu ikut sebok untuk buat aktiviti yang kononnya extreme ni.


Contohnya aktiviti ini. Cikgu ni memang menyebok nak buat setelah tunggu turn hampir sejam, huhu.

Malam jumaat tu budak-budak ada aktiviti Night Walk. Saya tak ikut. Saya Night Walk atas katil dalam chalet tepi pohon bambu ditemani bunyi aliran air sungai. Ahhhh.... syokkkknya!


Sabtu pagi saya join Jungle Trekking. Haa, yang ni makcik suko la!

Kat sini memang kurang warna lain. Yang banyak kaler ijauuuu je. Ku lihat hijauuuuu (sila nyanyi). Tapi mata saya tetap masih rabun walaupun 3 hari pandang hijau jer.

Sabtu petang kitorang ke kolam ikan. Memancing. Semua orang kena memancing. Saya harammmm dapat ikan. Memang fed up, shut up and hands up btoi la nunggu ikan makan umpan ni. Harap maaf la. Better saya tunggu durian gugur dari tunggu ikan makan umpan :p

Kat sini la kitorang mancing. Kolam ni Pak lang Dollah punye la rasanya. Pak Lang ni instructor yang guide kitorang dalam semua aktiviti kat sini. Nampak tak gambo tengah tu ada rumah. tu rumah Pak Lang. Yang digunakan dalam cerita hantu Kekasihku Seru tu. Erk! Seram pulak!

Ni gambo cikgu dengan student berposing sebelum tunggu trak amek kitorang untuk ke kolam ikan. Can u recognise the students and teachers? Tak boleh bukan? kekekeke. Sebab kami semua awets muda, hahaha. Perasan!

Lepas mancing, kami pi mandi. Giler seronok la duduk sini. Eh! bukan seronok tapi dua ronok dan beronok-ronok. Masa mandi terasa memang macam zaman purba, hehehe.

Balik memancing, cikgu kena masak. Budak-budak buat aktiviti masing-masing. Malamnya pula ada persembahan dari pelajar. At the same time En. Zaini pemilik Guest House ni ada band. diorang nyanyi sambil main alat muzik. Semua lagu-lagu puisi. Best sangat. Saya stay sampai 1.30 pagi tengok diorang punye performance. Nak stay lebih lama tapi dah takde geng. Faresha dah tak tahan mata. Saya pulak segan la jugak bila saya sorang pompuan kat situ, yang lain cikgu lelaki.

Ahad pagi kitorang ada aktiviti menanam pokok di rumah Tahfiz. Saya, Kak Zi dan Faresha tanam la sepohon pokok. Pokok ape ek? Dah lupe la pulakkk...

Dari Rumah Tahfiz kitorang berjalan jauh la jugak je Rumah Anak Yatim pulak. Tanam lagi pokok kat situ. Kali ni saya tak join tanam. Saya lepak-lepak je banyak.


Lepas tu bebudak ni diberi sedikit kata nasihat daripada Ustaz Yahya. Ustaz Yahya ni la yang tubuhkan Rumah Anak Yatim ni. Dia beri kata nasihat pada semua students sekolah saya ni. Harus bersyukur sebab kebanyakan diorang dari golongan berada dan tak pernah rasa susah. tak macam anak-anak yatim kat situ. Ustaz tu kata sebulan rumah ni perlukan 25k untuk perbelanjaan. So dia menyeru pada bebudak ni kalau ada parent diorang yang nak menderma. Insaf jugak la saya tengok bebudak neh...

Budak-budak sekolah saya boleh join je dengan anak-anak yatim ni. Main caklicapklicapcapcap lagi. Yang lelaki pergi main bola. Bagus la pulak. Tapi tu la, budak-budak. Mana-mana pun leh join diorang ni.

Antara aksi-aksi cikgu yang tak berapa senonoh tapi masih terkawal :p

Balik dari Rumah Anak Yatim, cikgu sambung masak tengah hari. Sambil tu bebudak ni berkenduri makan durian. Diorang cari durian dengan Pak Lang pagi-pagi lagi lepas senaman aerobik. Seronok bukan main diorang cari durian. Maklumlah, budak pekan. Benda baru bagi diorang la gitu. Saya ni, mak suruh kutip durian luruh kat laman rumah pun rasa malas nak mampos, hehehe.

Pukul 4.25 petang kami bersiap-siap untuk balik semula ke Kota Lumpur. Sampai sekolah jam 5.25 petang. Parent masing-masing dah menunggu. Sebelum tu saya dihujani dengan panggilan telefon bertanyakan perihal anak diorang, sebab henpon bebudak ni kena amek masa hari pertama camp. Bila dah nak balik baru dipulangkan.

Sampai sekolah, kami bertiga tunggu bebudak semua balik.

Sesambil menunggu, kita posing duluuuu!


Ok lah, sekian je la kesah honeymoon saya di Janda Baik. Esok nak ke Cameron Highland pulak. Kursus Kepimpinan untuk Ketua dan Penolong Ketua Tingkatan pulak. Pray for my save journey.

Assalamualaikum!








12 comments:

Rohaniah said...

uish...memang seronok...

Dayah, hari tu akak lalu kat depan sekolah Dayah...tapi dah petang dah...memang Dayah dah tak de dah hehehe...tapi tak sempat nak calling2...sbb nak balik cepat kekeke

ruru said...

bestnye kome..nak p juga. em , nor tak pegi plak?

disturbia said...

salam ..

bestnya dayah...
walaupun bawa budak2 tapi cikgu dapat gak release tension kan

Abang Long said...

Bagus !!! banyak betul gambarnya ...

Paling best tentulah tidur dalam chalet :)

kakLuna said...

dayah, lepas balik cameron, jawab tag kat blog akak ye

arsaili said...

salam..wahh camping..nasib la tak kemiangan chalet bawah pohon bambu..eheheh

reek said...

Yes, the police should use ISA on the pro-ISA group and lock them up for 3 years. Since they are pro-ISA, I am sure they will fully support the police decision.

miya said...

Bodoh punya melayu babi……….

Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

Get out from Sabah and Sarawak la!

Bodoh melayu babi!

ruyom said...

The longer the existence of Utusan and Umno governing this nation, the worse the image Malaysia is projecting to the world.

Utusan and Umno may not have realised that, but a lot of people in other countries have regarded Malaysia as a low class country.

Jaguh kampung but a joker to the world indeed.

Mazarina said...

bestnyerrr gi jalan2....jeles...

Chekgu BaniHassim said...

tinggi chalet ko...
takut banjir ke?? hehe

bangun pagi musti best kan? dgr deruan air sungai, sejuk...
nyamannye...

Anonymous said...

http://everyoneweb.com/spymobile1978a24/#watch_himym_online_season_8_episode_1 t mobile cell phone tracking free [url=http://everyoneweb.be/spymobile1973a23/#himym_season_8_episode_13_band_or_dj]track a cell phone by gps free[/url] cell phone spyware free download spybubble iphone install spy gear phone listener new http://everyoneweb.com/spymobile1978a43/#free_download_spy_call_software_for_nokia_e63 phone out freeze monitor [url=http://www.world66.com/member/vennat2001_cell_sp#mobile_phone_spying_free]spy cell phone just phone number[/url] spying on a cell phone remotely free cell phone tracking software downloads pc free sms spy software mobile phones http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3400247#reverse_cell_phone_trace_free free spy software for nokia [url=http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3400425#spy_phone_android_app]free spy phone software windows mobile[/url] sms spying app iphone spy optic cooper sunglasses spy mobile calls software
http://everyoneweb.com/spymobile1989a18/#detect_spy_software_android_phone [url=http://everyoneweb.com/spymobile1986a124/#carmen_spy_kids_imdb]spycellphonesoftware.com[/url]
#mobile_phone_bugging_free

Followers