Minggu Sekolah Selamat

Tengah syok-syok mengajar chemical equation, tiba-tiba...

"Kringgggggggggggggggggggg".

Terus tengok jam di tangan.

Aik? Baru 9.15. Patutnya 9.30 baru loceng berbunyi.

"Keringgggggggggggggggggg". Panjang benor loceng ni. Tak berhenti-henti.

"Fire Drill!!!". Serentak satu kelas.

"Ala, teacher..malasnya nak turun".

"Awak malas? Saya pun malas!". Hahaha.

Nak tak nak kena la turun dengan keadaan yang sungguh rilex. Ala, api takde, buat apa nak kalut :p

Ambil buku kedatangan kelas, ambil kedatangan semua murid. Semua ada. Alhamdulillah. Takde yang terbakar.

Pihak bomba sedang membuat persiapan.

Ustaz sedang cuba memadamkan api. Lepas tu saya pulak pergi cuba. Harapkan seorang cikgu lelaki tu tolong tangkapkan gambar. Tup tup, elok api dah padam, camera tak on on. Alahai, on camera Canon tu pun tak reti ke? Sabo je la...

Seronok korang ek?

Haa! Amek habuan. Sedut la bau minyak tanah bersama debu pemadam api berkarbon dioksida tu,haha.

Eh? Dah 6.30. Nak pergi tengok Bella ;)

9 comments:

fiq said...

syok time ni.ingt zaman dulu2. time ni la nak ejas2. hahha

cikgu jawe said...

fire drill dh biasa. aku tertarik dgn gambar2 yg ko snap. ada jiwa gambar2 tuh.

cantek aaa gambar.

NuRuL said...

kalo kat sekolah aku, cikgu2 yang kena cuba padam tuh siap kena pakai uniform bomba tuh.. aku kan guru penasihat kadet bomba..tapi rasa tak gamak lagi nak beli baju celoreng bomba tuh..rasa cam ganas sangat lak kalo aku pakai..haha

mazudi said...

Takder la pulak dorang wat xtvt cenggini kat tempat aku ni. Kalau x blh jugak nak mengular pigi mana mana time demo demo cenggini.

Bagus pulak sekolah ni ya.

nUr@dDeEn said...

Kalo kome dok lenggang2 cenggitu, buleh rentung dalam api tuh, Dayah. Hak Hak Hak Hak Hak!!

Sompek ko shooting kat situ he he!!

khairnaj said...

best tu

hayad said...

fiq--> nak ejas2 ape tu fiq?

cikgu jawe--> biasa la, aku ni kan berjiwa orangnya,kekekke

nurul--> eh, takkan nak belajo padam api seketoi tu pun nak kena pakai pakaian bomba? belom sempat salin pakaian, dah terbakor satu sek,hahaha

mazudi--> semua sek mesti ada buat latihan kebakaran la, at least sethn sekali mst ada

nur@addeen--> aku mmg senantiasa bawak camera ke mana jua ku pergi :D

khainaj--> best..best :p

kakLuna said...

bella skrg dh jahat, gatal, ngada2..nyampah la..tamak pun tamak

Kasawari said...

ohh ada fire drill.. bagus ni.. kat tempat kerja Kasawari sangat penting fire drill ni kan.. seronok ada orang pengsan bila evacuation tu.. he he

Followers