My 1st Cheese Cake

Ini adalah sebahagian dari persiapan saya untuk ke kelas buat kek 9hb nanti. Sebelum attend kelas kita kena la study sendiri dulu, kan kan kan? Tambahan pula, sudah sekian lama saya mengidam mahu buat Cheese Cake sendiri. Kalau teringin makan asyik kena beli aje. Akhirnya saya berjaya juga buat Cheese Cake hasil tunjuk ajar kak yana the siput, eh! sifu :p

Image Hosted by ImageShack.us

Thanx yer kak yana for the recipe. Tapi kenapa yer kak yana punyer keliling kek tu licin jer? Saya punya ni kurang licin sket, then masa nak tonggengkan bagi terbalik dari acuan tu payah sket, padahal dah lengserkan dengan butter.

Image Hosted by ImageShack.us

Lagi satu kenapa yer stuktur atas kek kak yana putih kalernya, tapi saya ni warna kuning. Sebab saya gantikan jus lemon dengan jus kasturi ke ar? Lemon lupa nak beli, jadi guna aje jus limau kasturi pasal limau kasturi melambak belakang umah :p

Apa-apa pun rasanya tetap sama macam yang selalu saya beli tu :) Paling best sebab my aboh suke pulak makan,ehe :D Dalam dok ngap ngap dalam mulut tu, bila ditanya, "sedap ke tak?", mesti dia jawab "tak sedap pun", padahal dah bersudu-sudu masuk dalam mulut. Ala, tak nak puji depan-depan la tu, tau la orang wat sedap, wakakaka!

*err...kak yana sila jwb kemusykilan den ;p*

15 comments:

Mazudi said...

kena orang yg berseni jugak rupanya nak buat kek ni eek.

achik said...

wah syoknya... saya dah lama teringin nak belajar buat cheese cake... tengok pun terliur hehehe

ps: loncat2 blog sampai ke sini ;p

arianna adrizal said...

owh.. woaa!

yg akak slalu buat mmg kuning sket. same color like urs. makcik akak ckp, diff brand cheese, diff color. tp in ur case, akak pun tak sure. hehe!

yana said...

Wah dayah!!!! Nak cikit..nak cikit :D

Mmg kaler dia akan kekuningan sket.. but that day akak tak letak lemon mahupun yogurt sbb malas..hehe.. nak jimat nye pasal. :P
And akak guna acuan yg buleh dibuka tepinye so takyah la tuang terbalikkan kek after baked ;) But still have to use the kertas lengser la utk tak melekat.. Once again, omedetou!!

fiqroorganisma said...

ok dayah. aku jujur ngan ko. walopon xcantik nmpk kek ko. tapi aku tetap terliur. wahahahahhah =p nak satu!!!!

hayad said...

mazudi--> ntah la, maybe kot, ku tak berseni sgt. tu psl kek ku nampak comot :p

achik--> belajaq jgn tak belajaq :p

kak anne--> ooo,diff cheese diff color ek? takpe ar klu gtu ;)

kak yana--> ooo..boleh jgk ek tak ltk lemon ngan yogurt :p

fiq--> erk! tak cantek ek? ok2, aku terima kejujuran ko,haha!

NuRuL said...

perghh..nampak sedap jer nih... sudi tak nak ajar aku lak nih..hehe

Sikenit Comel-AminBakish said...

malatops... nampak cam best je... :D

dayah, akak tak de kaki nak ke KK buat masa ni, tlg emailkan alamat semula, nak pos CD, kerjasama anda amatlah dihargai. TQ

hayad said...

nurul--> nak belajo? bak cni pengeras dulu,hahahaha :p

kak kenit--> dh bg dh kt sms ;)

INDERA KENCANA said...

Cheese cake..?? Yum yum. Saya suka cheese cake. Tapi bahannya susah nak dapat kan?

Baguslah kalau Abah suka. Nanti bakal pun insya-allah suka. Berkat hidup.

Salam Perkenalan.

Ayaq masak said...

Oooooh blueberry ciskek!

Mintak kak, kuih sepotong, sayu mahu makan kerna dok kebuloq.

Saya nak, kueeeeh cisssskeeeeeeek. *tadadam dam dam dam da dam dam*

arianna adrizal said...

eh, gambar profile tu br letak eyh.. mmm, cekak pinggang mmg gaya cikgu. hehehe..

hayad said...

indera kencana--> tak ssh lah nk dpt bhnnya...setakat ni sy jumpe je ingredientnye :)

ayaq masak--> pndai ek ko ubah2 lagu raya..baravo! hehe

kak anne--> haha,ye ker gaya cikgu? tak niat pun nak wat gaya cikgu :p

Anonymous said...

wargh.. dah tr buat menjadi .. jamu la plak kat org sini .. nk merasa jugak...

AdibA ChanG said...

memule mmg x sedap..
lame2 mmg sedap gilew.
jgn kembang lak!
kang t'pakse aku blanje nko ******* (maaf 15 thn kebwh je) baru...
kuikuikui

Followers