Cerita Ceriti

Cerita satu:

Pergi cari kerja di bandar M, nampak iklan jawatan kosong kat gerai buah dalam pasaraya, alaaaa...gerai yg ada jual waffer tu, ada jual buah singgit2 jgk. Mula-mula masuk, hati berdetik nak tanya ke tak nak tanya ke tak...buat-buat macam nak beli barang dulu, pastu baru pergi. Nampak ada sorang perempuan melayu tenah keje. Muka masam jer. macam sombong jerr...

"Assalamualaikum! Ada keje kosong kan kat sini?"

"A'aa, umo bape?"

(Umo ampat tauuuuun lah!) "Umo, 2* tahun"

"Bagi nama dengan no telepon, nanti bos cine tu kontek"

Kebetulan dalam pasaraya ni ada rakan sepraktikal sama dulu kerja jugak. Jadi promoter. Dia india. Dia dah mention keje dalam ni payah untuk saya dapat waktu solat.

"Err, nak tanya, kat sini gaji berapa? pastu waktu solat tu macam mana?"

"Gaji, budak baru rm500. Waktu solat memang burn la jgk. Saya dah setahun keje ni pun susah nak dapat solat. Kalo shift petang tu asar maghrib tu burn jgk la, mmg kena qadha je la bila balik umah"

"OOO...ok lah, saya tunggu je la tokey cine ni call"

*Sampai sekarang tokey cina tu tak call2*

Lagi pulak payah la keje yang tak boleh solat ni....

Cerita dua:

Pergi mandi kat kolam air panas di Sungai Klah, Sungkai. Syokkk.. berendam pukul 7 mlm-8mlm. Segar rasa badan.

Cerita tiga:

Dapat sms dari Nurul, katanya ada kursus buat kek 9-12hb depan. Oh, peluang yang amat baik. Dan sekarang saya consider tak mahu cari kerja dah, tunggu aja tarikh belajar buat kek itu. Tak mahu miss lagi peluang yg satu ni selepas peluang yg awal dulu tak dapat saya join.

19 comments:

ad3ck said...

ahh, susah nak solat, tak yah join kejer tuh klu org tuh pggl..utamakan solat..:)

arr..kitorg penah wat hari keluarga kat Sg. Klah tuh..kolam air panas dier mmg best..ko tak layan jacuzzi ker? layan beb, ilang sengal2 tulang..;p

Mazudi said...

Jarang orang yg akan bertanya soklan pasal solat bila mintak kijer. Respek ngan awak.

Buat kek pun ok apa. Banyak peluang jugak tu.

Alex Lacey said...

hmmm...bukak kedai kek ok jugak...
susah nak solat? baik takyah kerja kat situ...

hayad said...

ad3ck--> aku tak try lg jacuzzi tu, nnt la try :) leh wat ari keluarga ek ctu? korang sewa satu tempat tu for the whole day la kiranya?

en mazudi--> takda la, ku ini pun bkn soleh sgt pn :p tp bila takleh slt tu cam melampau la pulak kan, keje kilang 12 jam pn leh solat, ni pulak keje jg buah, tp biasa ar, tokey cina...

kak wan--> itu la,klu dah terer wat kek leh bisnes :D

13may said...

iya betul...aku pun penah gi interview kat satu kilang...masuk aje bilik interview, depa sound awai2 kilang tu tak benarkan pekerja laki pi sembhyang jumaat...so, dia tanya nak go ahead interview dak...terus aku cancel, lgsung tak interview...

kakLuna said...

bg gaji riban2 pun aku takmo kalau tak de tempat nk solat.

Sikenit Comel-AminBakish said...

takpe dayah, belajar buat kek, tambahkan ilmu. bukan je nanti boleh bisnes, tapi calon mak mentua, nagn suami pun suke... Jangan putus asa.. :)

hayad said...

13may--> aha,ada kilang mcm tu, tp ada satu klg kt png dlu aku keje sng je dia bg solat

kak luna--> aha,betul

kak kenit--> haha,biasanya mak mentua tgk lauk pauk la kak, takkn nk mkn kek ari2,hehe

Ayaq masak said...

Lama tak mandi sungai...

esis said...

eeerrr tu negeri mana tuh. kene report nih. solat wajib tau...

Sunan_Jati said...

ayaq hang ni reti berennag ka nanti hanyut abisla... xsempat kawinla... ngehehhehe

hayad said...

ayaq--> kolam pns sungai klah tu bkn sungai tau... nm tempat tu je sungai :P

esis--> negeri rahsia :p ala,ngri lain pn mcm tu, nak wat mcm mn, dah cina yg menguasai perniagaan...

sunan_jati--> nm dia pn ayaq,mst la dia terer kot :p

kemat said...

baguslah awak tak amik kje nie, kita cari rezeki dgn keberkatan-NYa

zwitterion said...

ye la rezeki yg dapat tu Allah yg bagi..jgn risau.. pasti sampai jgk detik tu..(dpt keje)

arianna adrizal said...

kelakar bc komen acik aminbakish. hahaha.. sbb ada org penah ckp benda yg sama kat sy pastu jwpn sy sama cam dayah ;)

pnah jugak hadapi mslh 'time solat dipantau'. itulah bila mereka tak mahu memahami. ingat kita lepak2, curi tulang. apalagi gaduh jugaklah ngn org tu. biaq pilah janji kita nak dua2, kerja + solat = ibadah!

hayad said...

kemat--> ye btul en kemat, yg utama adalah kerberkatan... "Kaf baa rho kaf aliftaa nun", kerberkatan..alhamdulillahhh :)

kak zwit--> inysa allah kak ;)

kak anne--> tu la, depa ingat kita rehat2 kot...tp mmg solat tu slh satu cara rehatkan diri. Ala, org kafir mn nk phm

NuRuL said...

kita belajor buat kek nih pandai-pandai okies cik dayah..
kalo tak dapat posting gak..jom kita bukak bisnes..:)

hayad said...

eh jgn ckp gtu nurul..aku nak posting!! :p

tuan tanah said...

salam.

Insya Allah, ada rezekinya itu.

di Malaya pun sukar untuk bersolat? aneh pula.

Followers