Interview Blues

Image Hosted by ImageShack.us

Saya menerima surat temuduga 3 hari sebelum raya. Tapi sekarang baru terasa dup dap dup dap!! Padahal 2 orang rakan saya awal-awal lagi dah menyatakan kerisauan. Mungkin keseronokan nak berhari raya dah mematikan kerisauan saya.

Apa persediaan saya? Entahlah...Segala sijil dgn dokumen2 berkaitan dah saya sediakan. Nota Dr.Tang yang banyak pasal isu pendidikan dah saya bg kat junior pulak. Nyesal pun ade. Tapi mana nak tahu ada interview, pasal senior lepas-lepas tak kena pun.

Kata mereka yang dah kena interview (especially bebudak UPSI) kata kena tahu itu, kena tahu ini, kena baca itu, kena baca ini. Lebih teruk lagi kalo tak lulus temuduga takkan dipostingkan. Giler ah! penat je aku amek kos ni, kalo tahu baik amik kos yang sure2 takde keje,huahuahua. Dah ramai jugak yang asik tanya bila keje? bile keje? Ingat aku sesaja tak nak keje ke?

Depa dok heran pasal apa profesion ni tak keje lagi la apa la. Dah tu pulak akan terlontar la macam-macam soalan yang saya sendiri tak boleh nak jawab. Arghhh!! Lemas! Lemas! Lepas ni kalo sesapa tanya saya nak jawab saya masuk TLDM je. Tentu depa tak banyak tanya dah padahal TLDM saya adalah 'Tidur Lepak Dan Makan'.

Ape yer panel akan tanya? Yang pastinya mesti ada soalan ni kot,"Sanggupkah anda dihantar ke kawasan pedalaman?". Terang-terang la kena jawab SAYA SANGGUP!! Nak mampos la jawab tak sanggup. Saya sendiri memang letak Sabah pilihan pertama tempat posting. Tak tahu kenapa letak sabah. Sbb nak sgt naik belon kot! Ataupun sbb elaun yang lumayan,haha. Mata duitan sungguh saya ni.

Kalau panel tanya kenapa memilih profesion keguruan, apa yer ayat yang sedap sket nak jawab? Rata2 mesti jawab sbb saya ingin mendidik anak bangsa la, saya mahu anak bangsa saya berjaya la, profesion ni adalah kerjaya yang murni la...macam skema plak saya rasa jawapan gini,hehe. Panel pun dah muak nak dengo kot.

Saya nak jawab, saya memilih kerjaya ni sbb tak mahu dipanggil makcik boleh tak? ngeh! ngeh! ngeh!

p/s: Kengkawan blogger doakan saya lulus dengan cemerlang ek... Bg la sket tip2 untuk temuduga. Tak pnh lansung kena temuduga nih. Seriau!

20 comments:

akirasuri kata chayo dayah!! said...

oh oh dayah..chayo!!

saya doakan dayah lulus dengan cemerlang..wah wah tak lama lagi cikgu akan kena posting la ek ;)

saya doa yang baek baek untuk dayah :)

Sunan_Jati said...

try ur best.. gambate ne.. hehehehe!

K.Wan (Alex) said...

GOOD LUCK DAYAH!! Interview biasa je, just be yourself...pasti no problem punya lah....

yana said...

Gudluck dayah :)
Utk ayat lebih skema kenapa awak nak jd cikgu jwb la "saya ingin menjadi lilin, membakar diri utk menerangi org lain..heheheehe.. "

p/s: cheese cake tu better jgn letak minyak kat loyang nanti rasa jd lain lak or nanti lembap sgt :)

NuRuL said...

hehe..nak nyebok..doakan untuk saya jugak..
to dayah...meh larr kita sama2 perah otak 2-3 hari nih..
then doa banyak2 supaya rezeki ditangan kita jugak..amin!!!

ad3ck said...

Oit..Gud Luck k. Hadapi Dengan Senyuman.

"Bg la sket tip2 untuk temuduga. Tak pnh lansung kena temuduga nih. Seriau!"

Tips:
1. Doa.
2. Jangan Seriau. Ilek jer.
3. One of the ways yg aku pki, aku anggap interviewers cam kawan..cakap selambe..tp kene ade point ar..tp jgn lebey2 plak..hehe..

hayad said...

akirasuri--> mekaseh,doa2kan la ;)

sunan_jati--> mekaseh jgk :)

kak wan--> ok, insya allah kak wan

kak yana--> hehe,bgs gak ayat tu ek! nnt lps interbiu la dayah wat cheese kek tu ;)

nurul--> aha,sm2 doa utk kita tau

ad3ck--> ok2, aku cuba wat terbaik

kakLuna said...

oh dayah..salam dayah...

kamu ni org pdg rengas ke ghopenye..

susah juge ye,dh amik kos che'gu,pehtu kene intw plak utk posting..

dayah, tips akak, kalau niat kerana Allah,segalanya akan mudah..

Yasz said...

Dayah..bile interbiu nyer??
The rule of the thumb...is relax and always be yourself. Mulakan dengan senyuman ;)
Kalo panel tanya, awat hang pilih profesion guru...kalo aku,aku ckp lagu ni:
1.pendidikan ialah asas dlm kehidupan...
2.saya paham mendidik & mengajar adalah 2 elemen yg berbeza..kalo boleh, sy ingin mendidik anak2 kecil/muda ini secara menyeluruh..
3.saya tak mau anak bangsa kita ni ignorant dan jauh ketinggalan especially anak2 di pedalaman..
...just explain how passionate u are with your job.remember, teaching is a very noble job and it takes a lot of responsibility & effort to be a good one.
4. aku doakan ko dptla posting tu especially tmpt first choice ko tuh;).
5.lagi satu..always remember that teaching is not all about giving lessons and textbooks, it more of a people-people relationship.You are the role model, you are the hope for some kids.

mazudi said...

Sabah? Best apa duk Sabah. Boleh jumpa aku.

yasz nyer tips dah cukup bagus.
Good luck dan tak yah nak nerves nerves.

chieffy said...

wahhhh!!!!min bagi tips macam dr.tuah bagi tips pulak..haha...betol la apa min cakap tu...legu tu la...mesti jadi best candidate klu hang ikot tips dia...hahaa..anyway...gudluck!!!jangan lupa ayat yang mak CT bagi kita tuh...untuk murah rezeki..

13may said...

try ur best.. gambate ne.. hehehehe!


jgn lupa potong kuku masa interview...kalau kuku panjang satgi depa ingat pontianak mai interview:)

hayad said...

TENKUI KENGKWN BLOGGER FOR UR SUPPORT ;)

hayad said...

TENKUI PLAK, *tENkiU* ;)

arianna adrizal said...

laaa.. bakal cikgu rupenye adik yg sorang nih.. :)

tips mudah, baca suratkhabar hari2. politik, sukan ke apa ke sumer bc. [kot dia tanya nama menteri ka..] hehe!

bila nama da dipanggil mmg dupdap2x. tu biasalah.. sama mcm time nk peksa gak, tarik nafas bnyk2 sbb bila udara sampai ke otak automatically akan rs fresh & ketakutan yg tersimpan tu akan dikeluarkan.

nk jd pengajar kena tunjuk konfiden lebih sket. pastu jgn lupe snyum. interviewer hentam pun snyum [pastu br hentam dia blk!] haha.

one thing akak stuju dgn yasz. kena tunjuk & bitau yg kita betul2 minat profession ni. family akak family guru. dulu penah kena paksa apply KPLI tp tulah bila tang reason akak ckp minat je. mcm tak sungguh2 jwpn tu.. hmm, apalagi.. kena soal teruk la lepas tu! ;p

insyaAllah.. rezeki dr Dia. berdoa la :)

Sunan_Jati said...

try the best be the best but do remember tawakkal is the ebst way..

13may said...

try the best be the best but do remember tawakkal is the ebst way..

ngeh ngeh ngeh...

Fuad said...

Wah2..tahniah2... Semoga Berjaya.. Alaa Dayah.. Nk berlakon plak.. Aritukan ckp nk pi Sabah sebab orang Sabah sume hensem2.. Nk cover plak.. Heh... Tapi betul ckp Dayah.. mmg orang Sabah cun x igt nyer.. Member2 aku jadik Cikgu kat Sabah..jenuh soh balik x mau nyer...

Semoga dapat pi Sabah.. :-)

Amiene Rev said...

gud lux.

fiqroorganisma said...

dayah ko tgk citer jdrama gokusen.nanti jadi cikgu leh wat idea. apa pon. selamat berjuang

Followers