Perhimpunan Keluarga di Aidilfitri

Salam Lebaran semua. Hari ini sudah Raya ke-4. Dan baru hari ini saya sempat berblog untuk melaporkan segala aktiviti saya di hari raya. So korang layan gambar aje le yer. Ini kira macam dokumentasi la gitu :p

Seperti 2 tahun yang lepas, kami ada perhimpunan keluarga. Ini adalah kali ke-3 kami berkumpul. Kali ini family saya yang jadi Tuan Rumah.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Gulai tempoyak. Bergotong-royong masak ramai-ramai. Penat memang penat seh! Patut la orang kawen banyak yang kontrak jer...

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Kapten AnChik mengendalikan tugas-tugas memanggang

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

"Ini Tok Mame". Tok Mame ni adek opah saya. Dia sorang je lagi yang ada. Panjang umo dia. Masa saya kecik-kecik dia ghajin bagi duit kat saya. Tapi saya tak boleh jawab "terima kasih, tok". Kena jawab "Alhamdulillah...". Dimarahnya kalo jawab "terima kasih".

Image Hosted by ImageShack.us

Semua ini mak-mak dara kecuali yang kena apit! haha

Sekarang bermula la acara memperkenalkan ahli keluarga masing-masing. Kami ini semua anak cucu cicit Hj. Hamid. Opah-opah kami ni adik-beradik. Saya sendiri pun tak berapa boleh nak ingat lagi salasilah keluarga sebelah ayah saya ni. Banyak sangat akar sampai ke pucuknya. Tak kira dahan dengan ranting-rantingnya lagi.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ok, tiba giliran abah untuk memperkenalkan ahli keluarga. Moyang kami ni nama dia Khalijah. Disebabkan family Khalijah yang jadi Tuan Rumah, maka banyak sikit la gambo-gambo kami yang saya boh ekkk! :D

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Majlis bersurai lebih kurang jam 6 petang selepas acara permainan untuk kanak-kanak dan juga acara jual-beli teka teki. Orang tua pun boleh take part. Teka-teki yang saya jual bunyi gini : Apa benda yang susah nak cari, tapi bila dapat kita buang. Haha, cuba la korang jawab :p

Ok lah, banyak benor dah gambo ni. Tahun depan panjang umur kita berkumpul lagi. Saya akhiri dengan ucapan, "Apalah ertinya hidup jika tanpa riang-ria bersama sanak-saudara" :D

21 comments:

Pa'chik said...

selamat hari raya...

banyak sungguh gambarnya... penat nak loding sekor-sekor.. kekekek...

jeff said...

fuhhhhs ! bebenor le. respek la Dayah. punya laaa ramei nya. ni kalo terjumpa kat KL ni tak kenal ni ahaha.

uiks gambar tempoyak seperiuk beso tu. puas ati ooOO.

teka teki tu cikgu bagi jawapan je laa ..

hayad said...

haha,pada muko pa'chik :p

jeff--> mmg tk knl pun,hehe. teka-teki nnt la eden kasik jawapan ;)

achik said...

wah bestnya kumpul camtu.. dah cam kenduri kawen je.. heheh..

selamat hari raya dayah.. maaf zahir batin.. :)

chieffy said...

meriah..dh mcm knduri kawin..kalau ada calon lelaki dtg, kira dh leh buat knduri terus!!hahah..save budget! nsib baik aku x singgah umah hang raya haritu, kalau x..x tahu nk involve camana..hahah..

faisal said...

waaa, meriahnye berkumpul reramai camnikan wak..biarpun penat tapi sbnarnya ia dapat mengeratkan silaturrahim tau..:) siap ada permainan tu, best betulla family awk tau..:)

~wan hidayat~ said...

salam syawal....sedap ke ikan keli tuh...tak pernah mencuba seumur hidup sbb takut tengok misainya yang panjang...dah start mengajor kan??? ke masih cuti raya...raya still in mood!!!

hayad said...

achik--> kenduri kawen lg maha meriah kot,kekeke

chieffy--> awat hg tak mai ja, makanan byk woo..tak pyh dah aku ssh2 nk msak kat hang :p

faisal--> yup! yg ptg persaudaraan jd erat. family awak pun tgk kt blog tu best per :)

wan hidayat--> ada 3 ari lg cuti sek :) ikan keli la sedap. my fav tuuu..cuba ler, kalo tak cuba mana nak tau

khaliduzer.com said...

huyooii..rame sedara mu yek :)

cikgu dayah kg kampung lg ker tu? Slmt beraya la yek ;)

Gg said...

serOnoknyer sambutan dia..ada perhimpunan keluarga gitu~ sangat menarikLah!bOLeh diappLy utk faMiLY ayh Gg yg besau..hehehe

*kak,jawapan teka teki tu apa? =)

hayad said...

khalid--> aku kt kg lg.masih mood bercuti ;)

gg--> apply jgn tak apply. tp memerlukan kesungguhan dan kesabaran,kekeke.

Teka teki tu sabaq dlu nooo :p

fizz said...

hai hayad...first time visit..saya suka sangat2 makan gulai tempoyak tue..hehe meriah betul raya nampaknya..

cikgu eks..samala kita :)..umur pon sebaya..

salam kenal...

khairnaj said...

best betul gathering family cikgu dayah. Teramatlah meriah

kakLuna said...

jawapannya:- TAIK IDUNG!!!!

wakakakakaka..



eh baju ijau gak ye..mcm kaler blog nya jugak..hehe

arianna adrizal said...

bestnye raye reramai... jeles ai tawww... ;p


slamat hari raye dayah.. meh la dtg umah. kak anne nk kirim no hp, meh emel add.

Anonymous said...

Cantikla baju raya Dayah. Bestnya kumpul ramai2 gitu. Boleh kenal sumer sedara mara. Siap ada makan2 sedap2 tu. Mcm kenduri kawin la plak hehe :)

Ina

hayad said...

fizz--> salam kenal jg. jarang ada org suke gulai tempoyak. Mike org perok jgk ker?

khairnaj--> meriah la jgk,ehe

kak luna--> betoi!!! tepat sekali jwpn anda. nah sebakul duit ghaye!! :p

kak anne--> dh dpt dh no pon.nnt kita msg2an :p

Ina--> cantek ker??? aauwww!! terima kaseh,hak hak :p
mesti best kalo kenduri kawen kan? hehe

hafiz238 said...

best tu dapat buat perhimpunan keluarga. samalah situasi. keluarga sangat ramai, dah tak kenal cucu saudara :).

meriah juga raya di kuala kan.

akirasuri said...

Salam dayah.

he he he.
macam kenduri kawen jek.
meriah gila.
suka tengok suasana dia :)

anggunlah hang pakai kebaya hijau tu dayah :D
sungguh!

hayad said...

hafiz238--> tu la, dah ramai sgt, yg jauh2 tu jwbnya dah kurang kenal la.

akirasuri--> macam je kenduri kawen, tp bkn kenduri kawen,hehe

nUr@dDeEn said...

hek hek hek .. meriahnyer.

Followers