Eskrim... !! Eskrim...!! Mari beli eskrim!!

Apa saya buat hari ni? Hari ni saya belajar buat aiskrim dari makcik saya. Senang aje ghopernye nak buat aiskrim ni. Ini adalah sebahagian daripada persiapan saya jika ditakdirkan memiliki anak sedozen nanti, haha! Tak perlu la saya beli aiskrim. Semuanya hanya boleh dibuat dengan hujung jari :p

Image Hosted by ImageShack.us

Sebenarnya mak saya yang beria-ria mahu belajar sebab dia nak jual di koperasi sekolah dia. Saya amatlah jeles dengan mak saya ni. Sudahlah dia jual kerepek pisang, seminggu leh dapat seratus lebih ringgit malaysia. Ni nak tambah pula dengan aiskrim buatan sendiri yang akan dipelbagaikan perisa serta hiasan-hiasan yang akan menarik perhatian bebudak tak cukup umur itu untuk beli. Duit gajinya memang sep gile. Perbelanjaan mak hanya hasil dari jualan kerepek tiap-tiap minggu. Duit gaji tak diusik. Argghhh!! Jelesnye saya...hehehe.

Image Hosted by ImageShack.us

Nanti ditambah pula dengan wang bakal pemberian anaknya yang solehah ini,hikhik. Lagilah bertambah duit mak saya. Argghhh!!! Jelesnya saya! Err..mak, leh tak mak support separoh duit ansuran kereta jika ditakdirkan saya terpaksa memiliki kereta??? hehehe... (isk..isk...tak patut betoi aku nih!)

Image Hosted by ImageShack.us
Aiskrim perisa jagung. Walaupun tak sehebat Baskin Robin or Haagen Dasz, tapi jadilah... :p

Teringat pula zaman budak-budak dulu saya ajak mak buat aiskrim malaysia perisa asam masin dengan perisa cendol. Promote kat kawan-kawan sepermainan dan mereka pun beli :D (ada ciri-ciri usahawan dah ni dari kecik-kecik, ahaks! perasan!)

21 comments:

kakLuna said...

wah, dpt ilmu buat eskrim pulak..nih teman jeles beno dgn kamu ni chegu dayah...ce kamu kabokan cemana ke nk membuatnya...Oman mesti suke beno

hayad said...

kak luna--> ate teman dh kabokan td masa kita chat,hehehe. buat le, oman pasti suka. dan jgn lupe kabo kat dia , eskrim ni aunty dayah yg bg,hik hik

Pa'chik said...

dayah dan manisannya.. hehe...

oit oit.. hero bunga tu... tak carik ko lagi ke? apa nama dia... lupa dah...

hafiz238 said...

wah, dah belajar buat aiskrim pula...hebat ni :)

zwitterion said...

pa'chik, hero tu nama faizul..ops dayah,jgn marah kak zwit na..hehe.
lapar ais krim la plak..

ruru said...

dayah..
aku pon nak gak resepi..
hehehe..
nnt aku tukar ngan resepi aku plak
chewah! :p

ad3ck said...

eley. senang jer. ku dulu2 buat aiskrim milo. buat air milo pastuh simpan kat freezer. 2 jam jadi le tuh haha.

hayad said...

pa'chik--> dia tak carik dah.menurut adikku, dia dh tekel cikgu lain..alhamdulillah..hehhe

hafiz238--> al, eskrim biase2 je tu..tak hebat mana pun :p

zwitterion--> wah,kuat ingatan kak zwit ek? hehe

ruru--> resepinya adalah:

1 biji telur (putih sj)
1 sudu ovelet
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung (yg guna wat ais kacang tu) <-- if ko nak wat perisa jagung la. Kalo nak perisa lain2, ko letak je la perisa2 yg ko nak tu :p

campur sumer bahan tu dalam besen, pastu ko putar la dengan pemutar smpai dia kembang macam krim tu. pastu ko nak ltk coklat chip ka, letak coklat rice ka..itu kreativiti memasing ;)

letak dlm bekas comey2, masuk dlm freezer. abeh citer :p

bak sini resepi ko plak? ko ada resepi ape? kalo cekodok pisang aku taknak!! haha

ad3ck--> ampehhh!! eskrim ko tu sumer org tau buat,hahaha

nUr@dDeEn said...

aku nak kena cuba neh, Dayah. Resipi apa yg best ko ada. Kasik aku ar. nak buat bisnes macam mak ko jugak lah. kira part time neh ha ha ha ha ha ....

Kem salam kat mak ko yg kreatif lagi bijaksana tu. Dia tak nak bisnes partner ker hak hak .. :D

Ina said...

Baguslah Dayah dgn mak Dayah mmg minat berniaga. Mak kiter pn sama smpi skrg dok menjual itu ini sampaikan ke sekolah pn dia dok promote kt kwn2 cikgu dia hahaha. Dok terpk nk buat aiskrim dr haritu lg tp belum ada keyakinan. Letak ler resepi. Kot2 simple je boleh la nak cuba jugak hehe :)

hayad said...

nur@ddeen--> bisnes partner mak aku, aku la..org len tak leh :p

ina--> ina, resepinya ada dh dayah ltk ko komen ruru.dia pun mntak..tak pasan ek? ;)

adyputra said...

Assalammualaikom.. hai cikgu dayah.. saja nak kenalan ngan kamu.. semalam jalan-jalan klik sana klik sini terklik blog kamu.. sangat seronok berada dalam blog kamu yang fancy ni.. apa pun saya suka resepi aiskrim tu.. rasanya tak ada masalah kan kalau saya link blog kamu ni.. ok cikgu dayah selamat bercuti ye.. nanti ada resepi baru tempek kat blog tau.. wassalam..

tuan tanah said...

Happy belated teacher's day!

Semoga dimurahkan rezeki seperti ibumu yang kaya-raya dengan hasil jualan kerepek pisang dan aiskrim itu...

(Semacam pulak ucapan hari guru saya ni)

hayad said...

adyputra--> hye adyputra, teringat pulak kt adyputra terer mathtu,hehe. link kan je la..teman dok kesoh pun. Suke lg ade la ;)

tuan tanah--> eh, ok pe ucapan tu.saya amat suka org mengwish saya menggunakan perkataaan KAYA RAYA,haha

ruru said...

dayah..
ovelet tu ape?
tak tau ler..
resipi aku nnt aku godek2 dlm khazanah mak aku
hehehe..

hayad said...

ruru--> ovelet tu warna kuning, sekali pndang mcm jem utk wat tat nenas tu. ko g je tmpat wat2 kueh ni mst ada..kalo tak jumpe tye :p

khairnaj said...

nak rasa aiskrim tu......................

Jiwa Rasa said...

Sedapnya....
Nanti suruh Mak jual kat Pekan Isnin, PR. Saya mesti beli..

hayad said...

khairnaj--> wat sendiri la,pastu sendiri rs :p

jiwa rasa--> eleh,ye ke nak beli? ntah2 mntak free..kekeke

nurnana said...

hayad;
agak2 kalo kat kl ko leh wat camtu?

kalo ko wat, aku g umah ko...
hahahahaha

nmpk cam sedap je...

hayad said...

nurnana--> ikot ati mmg nak jual, tp aku ni nyewa blk je kt umah org tu..takkan sesuke bapak tiri laki mak pak karim je aku nk gna peti ais dia kan? kekeke

Followers