Over Heated

Elok saja bunyi loceng selepas rehat menengah atas, saya ada kelas dengan 4J. Niat saya hanya satu, murni lagi suci. Saya nak masuk kelas, nak kutip lab report for the last week experiment. Lepas tu nak bagi latihan. Pasal saya dah habis mengajar topik tu.

Masuk kelas. Nak bagi salam pun kena suruh. Tidakkah itu cinabeng namanya? Si ketua kelas saya suruh bagi salam. Lepas tu disambut oleh yang lain dengan amatlah lemah longlai. Habis punah semangat saya nak mengajar. Saya sedikit hangin.

"Hey! Tak boleh bagi salam elok-elok ke? Awak ingat saya nak sangat masuk kelas awak ni. Bagi salam pun nak saya suruh!".

Lepas tu saya suruh mereka duduk.

"Ok, now, plz pass up your lab reports".

Saya mula bergerak dari satu meja ke satu meja. Mula dari meja depan dah bagi alasan. Orang sebelah kiri kanan pun bagi alasan. Saya sabar lagi. Ok, lets move to the back. What the hell is this? Semua tak siap. Sabtu Ahad buat ape?

Now, I start to change myself. Saya memang dah tak boleh sabar. Apa lagi. Memang dah naik syeikh. Saya bertempik. Senyap terus satu kelas. Suruh siapkan sekarang jugak sampai habis masa saya.

"Setiap kali saya bagi kerja, lepas tu setiap kali tu juga saya kena merayu suruh kamu hantar? Why u r so stupid? Never use your brain!!!". Sebenarnya ada banyak lagi perkataan yang nak saya hambur. Tapi masih waras dan tidak menggunakannya.

Saya tak tau la, memang tadi saya rasa marah ya amat plus rasa sedih student yang kita betul-betul nak ajar tapi tak nak diajar. Saya pergi depan dengan perasaan yang amat meluap-luap!

"Kamu pikir kepala otak kamu, angin kamu je yer? Kamu tak tengok angin saya lagi macam mana!!!!". Dengan tak semena-mena saya tolak dan tendang meja yang ada depan saya. Jatuh gedegang meja tu. Serius! Saya tak pernah jadi marah yang macam ni. Sebabnya kelas 4J ni memang dah melampau-lampau. Not only me complaint about this class, but most of the teachers who teach that class.

Memang nampak diorang terkejut dengan tindakan saya. Memang wajib mereka terkejut pasal ini pertama kali saya naik hangin tahap gaban.Masing-masing keluarkan kertas, tunduk dan buat lab report. Saya duduk depan. Muka memang takde mood. Ada sorang student tu nak tanya, tapi dia duduk balik. Mungkin tak berani. Tapi dah nak akhir-akhir waktu, mungkin mereka nampak saya dah cool, beberapa orang pelajar tanya dan saya ajar dan jawab dengan baik.

Ada sorang student melawan saya bila saya suruh dia drop Chemistry. "U better drop Chemistry!"

"I dont want to. Why should I drop?". Siap jeling-jeling lagi.

"I have thousands reason why u should drop my subject!". Saya jeling dia balik.

Dia terus buat muka dan bok bek bok bek tak puas hati . Nak ambil Chemistry konon. Tapi pemalas nak mampos! Ramai lagi yang dalam kelas tu yang sepatutnya tak berada dalam aliran Sains. Sekolah ni pun satu, result macam hampeh, benarkan jugak students ambil Science Stream atas alasan ibu bapa merayu dan itu adalah hak students. Nonsense!


__________
Habis kelas saya cool balik. Sebelum balik tadi Kak Ti tegur, "Hidayah, awak mengamuk tadi yer?" Hmm, rasanya satu floor tu dengar. Huhu.

26 comments:

Kopi Suam said...

Thank you teacher kalau anak2 saya belajar kat kelas cikgu saya akan hadiahkan rotan pada cikgu untuk belasah mereka kalau perangai nauzubillah mcam tu. Pada cikgu pun tak reti nak hormat mcm mana nak berkat pelajaran.

Puncanya ibu bapa zaman sekarang yang terlalu mengejar wang sampai quality dan value anak pun terabai. 100% nak harap cikgu yang bentuk mana boleh jadikan.

But please teacher jangan putus asa untuk bentuk anak2 bangsa kita yang makin lama makin hanyut kalau tak de cikgu mcm teacher saya pasti makin jauhlah ketinggalan dan hanyutla bangsa kita ni

Tak tahu le nak kata budak2 zaman sekarang..saya ada anak dan saya merasa sgt takut dengan perkembangan sasiah dan sosial anak bangsa kita...yang kesian adalah guru2..mcm manalah tak tension mcm ni..kalau saya harus saya lempang aje bebudak yang kurang ajar tu..tu sebab saya tak boleh jadi cikgu..

NuRuL said...

Aku penah sekali camnih dayah..
kite dh tercegat kt depan haram nk bagi salam.
Suruh keluar buku hampir separuh tak bawak..hilang sabar..aku suh bawak kerusi..berdiri atas kerusi kt luar kelas..tau pulak malu!!!
Pastuh..aku tukar kedudukan meja laki duk tepi pompuan..bagi kt cikgu displin..dia pi tukarkan.. dia siap rakam muka sorang2 dlm handphone supaya tak tukar tempat balik..
haa..padan muka..geram sangat dh aku time tuh.
pasal aliran sains tuh..terbalik lak ngan sek aku..budak tak nak..parents pon tak nak..tp mem tu pulak yg suh masuk.

ahmoi said...

banyak2 bersabarlah cikgu...tapi anak murid kurang ajar tu sepatutnyer bagi 2,3 liang rotan.

P/s: salam kenalan cikgu.

hafiz238 said...

alangkah bagusnya kalau mereka tu boleh dirotan sahaja supaya cepat sedikit sedar.

Ezad said...

memang takut kalau cikgu kimia mengamuk..

silap2 dia suruh telan asid nanti

Mazarina said...

hahhaha..bagus2 dayah..budak kuang ajar camneh kena wat gituh..kwn satu skolah sy dah tensen sgt ngan budak2 neh x dengar kata, dia amik kerusi, dia baling tengah kelas.patah riuk kerusi...pastuh suasana senyap sunyi skejap...pastuh bising balik..

bgs la buat camtuh..nih tak, makin naik tinggi suara makin galak budak buat bising...

sy time geram naik angin macam2 cara dah buat..penat dah...sampai pembaris yg kukuh punya kuat tuh, patah dua sy ketuk...geram ngan budak terloncat atas meja nga air telinga hingus meleleh, bertempik kuat gile ckp nga kite padahal depan mata jer, cikgu2 lain kata guna psiko dah, garang dah tp x jadik jugak..perangai x tau nk ckp ape..

ade tuh siap amalan ludah meludah lgik..sy memang naik hangin btul..jd cikgu neh sbenarnya bukan ajar kite sabar, tp menjadikan kite lg mudah marah n x sabar.

satu hari nanti nak baling kerusi gak la...tp kerusi pun dah kurang, last2 sy gak yg kena cari ganti...diaorg mana reti cari.cikgu yg sume kena buat.

CikguZue said...

memang sekali sekala kena tunjuk menyinga jugak. lebih2 lagi kalau depa dah melampau2. saya pun sekali sekala camtu,(cuma takla sampai tolak meja kerusi) walaupun lastnye macam nak nangis jugak. tapi bila dah sebak, tak terkata apa, siaplah bebudak tu dapat 'hadiah' kerja rumah yg banyak dan takleh keluar rehat atau balik rumah. kalau degil juga, bagi kat disiplin je la. letih nak fikir.

Dayu said...

huhu..garang nya cikgu kita ni..tapi bagus. mmg ngan bdk2 sekarang kena garang2, tak bleh lembut2..nanti naik tocang..yang parahnya cikgu gak...

nape bdk2 skrg ni makin degil erk, tak dgr kata..tak takut langsung kat cikgu...

kemat said...

sekali sekala memang kena ajar kasar ckit... biar mereka tak lembik..tahu hormat

Dandelion said...

hehe bagus dayah. memang kdg2 kene tunjuk gak marah. nk rotan diorg nnt karang jd kes plak. elok la tu kerusi meja jadi mangsa. parents yg byk sgt komplen patut kene suruh try jd cikgu 1 hari. baru dia tau susahnya nk didik anak murid ramai2 kan. kalo kiter nk didik anak sndiri pun susah. ini kan cikgu nk jaga n didik anak org ramai2 apatah lagi kan.

SoFie NuR said...

saba je la ngan diorg nih...mane la tak hangin,masing2 tak dgr kate...adehhhh...

faisal said...

slm hayad, mmg benda ni lah yg cikgu2 zaman sekarang hadapi..raliti lebih sukar dari org luar yg tak tahukan hayad,huhu..:) smoga hayad lebih sabar hadapi diaorg ye..

nurnana said...

hayad:
aku yg ajar tuisyen ni pun kekadang mengamuk..

ada sekali tu, student aku byk ckp..pastu aku ckp...

"balik umah, suh mak awak jahit sikit mulut awak tu"

jahat tak aku???

kalo aku rotan, mak ayah marah.. so, suruh mak ayah hukum anak mereka sendiri..

kekadang aku serba salah..

Kasawari said...

Salam Dayah,

aduhai.. marah betul cikgu kali.. ni.. sabar sabar... bertenang2.. banyak2 bunyikan BEEP BEEP. kalau dalam keadaan marah.. he he..

syioknya baca entri2 cikgu2 ni.. gaya dan penceritaan macam cikgu jer.. he he

arianna adrizal said...

mak aih.. lg ganaih dak dayah ni drpd aku upenye.. huhu~

semoga berjaya :)

Pa'chik said...

oit che'gu... lenkali kalau marah tahap gaban.. kena tukar baju angkasa gaban... baru budak serik dah... heheh...
ko santau je budak-budak yang degil tu weh... tak pun... letup je sorang ngan bom...

Pa'chik said...

err.. anne ganas gak ke? hahah...

13may said...

saya suka pada cikgu yg garang2 nih...

nampak comei ajer bila marah :D

zwitterion said...

sekali sekala, mmg kena mcm tu..
mengamuk bersebab, tak pa..

arsaili said...

salam..takutttt nya cikgu ngamuk...ehehehe..

mazudi said...

Kalau lah aku boleh buat cenggitu jugak kat student student aku kat sini ni.

Tapi kan, kalau aku buat cenggitu, mesti ada yg tak puas hati, pastu aku kena sound ngan sapa sapa diperingkat atasan. Alasannya, kita kena jaga student. Well, bila semuanya telah dikomersialkan. You know.

Great G.U.R.U BaniHassim said...

errm...
kalau dah marah, kdg2 bende2 yg xpernah kite buat pun akan kite buat...
Saye bukan ape, kate2 awk ckp depa tu stupid tu agak kasar kot...
Bukan xboleh nak marah, tp bg saye kan bagus kalau berlapik...
Err...
Maybe awk dah terlalu geram kot, kdg2 kite xsedar kan??
xpelaa...

sape yg xbuat silap kan??

k-riey said...

huh, lab report pon liat?
ape susah. kan sturktur dia da ade, cume isi2 dan wat ayat sket je.
ayat klasik = sabor je laaa.

nway baru dapat tenet.
2 minggu sebelum ni agak payah nk online

hayad said...

great guru banihassim--> erm, awak jadi cikgu nanti awak tau la macam mn. sy pun bukan jenis keluarkan perkataan STUPID sesuka ati saya. once perkataan tu keluar means the students were very2 hAmpeh ok.

Intanaziela said...

Dayah, memang sukar kan nak jadi pendidik..tapi pahalanya besar..insyaallah. semoga dayah cepat cool balik yek... :)

nordee said...

kadang-kadang kesabaran kita ngan student ada hadnya...kalau dah selalu sangat nak menaikkan darah cikgu,,mau tak naik angin..kalau kat sekolah saya cikgu marah2 nanti jap lagi ada ibu bapa yang telefon..marah2..dia kata anak2 dia tak boleh kena marah..nanti nak bunuh diri..huhuhu..

Followers